De Nederlandse bio supermarktketen Ekoplaza komt naar België. De biospecialist neemt 14 winkels over van bioketen Origin’O. Dat schrijft RetailNews.

Volgend jaar maakt de Nederlandse bioketen Ekoplaze zijn entree op de Belgische markt. Daarvoor neemt het in totaal 14 winkels van de Belgische bioketen Origin’O over. Origin’O is in handen van de Belgische groothandel Biofresh. Die laatste fuseerde vorig jaar met Udea, het moederbedrijf van Ekoplaza. Daardoor ontstond de grootste biospecialist van de Benelux met een omzet van in totaal 300 miljoen euro. 

De Origin’O-winkels zullen in het eerste kwartaal van 2021 worden omgebouwd. Een Belgische winkelorganisatie zal instaan voor de aansturing en de belevering. De Nederlandse biospecialist bekijkt alles ook meer ‘Benelux-breed’, waardoor het kan profiteren van schaalvoordelen. Zo wil Ekoplaza zijn huismerken aanbieden in al zijn winkels, gaat het zijn kassasystemen vernieuwen, wordt automatisch bestellen ook in België mogelijk en zullen elektronische prijsetiketten voorzien worden bij de afdeling groenten en fruit. “Onze directeur België, Luc Dossche, wil ook graag andere winkeliers in België ondersteunen. Er gebeurt nu veel decentraal, wat niet bepaald kostenefficiënt is en slecht voor de concurrentiepositie van de biosector ten opzichte van reguliere partijen. Daarom bekijken we het nu meer Benelux-breed, waarbij voor ons voorop staat dat de winkels in ieder land hun eigen identiteit en visie behouden", verklaart Erik Does, directeur van Udea.

Het ziet er ook naar uit dat het niet bij die 14 nieuwe winkels zal blijven. Volgens de directeur hebben andere ondernemers hun interesse al laten blijken voor de Nederlandse bioformule.