Deze woensdag opent Bio-Planet zijn 30ste winkel in het centrum van Luik. Dit is het tweede verkooppunt in de provincie Luik, na Bio-Planet Verviers. In het najaar opent er op dezelfde site ook een Colruyt Group Academy waar klanten workshops kunnen volgen.

Na Bergen, Charleroi, Eigenbrakel, Hoei, Jambes, Nijvel en Verviers is de winkel in Luik de achtste Bio-Planet-winkel in Wallonië en de tweede in de provincie Luik. Deze nieuwe vestiging is meteen ook de 30ste winkel van de bioketen. “Ieder jaar openen we twee à drie nieuwe winkels in Wallonië,” zegt Fabrice Gobbato, directeur van Bio-Planet. “Luik is voor ons een belangrijke regio. We merken heel wat interesse bij de consumenten en openden daarom een tweede winkel in de provincie.” 

De nieuwe supermarkt bevindt zich op het kruispunt van de Rue Bernimolin en de Boulevard Frankignoul, vlak bij het stadscentrum en shoppingcenter Médiacité. Op 19 september opent in het gebouw ernaast trouwens een gloednieuwe Colruyt Group Academy. De Academy van Luik bevindt zich vandaag in het Hotel Park Inn by Radisson aan de luchthaven, en verhuist midden september dus naar het centrum van de stad. De eerste workshops gaan er door op 21 september.

"Bio-Planet gaat voor zero waste"

Op een winkeloppervlakte van 650 m² vinden klanten in Bio-Planet Luik het volledige assortiment van zo’n 6.000 producten, zowel voeding als niet-voeding. Bio-Planet biedt alles wat er in een supermarkt te vinden is, en dat 100 % duurzaam. Klanten vinden er een compleet aanbod gezonde, milieuvriendelijke, biologische, faire en lokale producten. Het assortiment vers vlees, kaas en vegetarische producten wordt ter plaatse door eigen vakmensen versneden, bereid en duurzaam verpakt in handige porties, beschikbaar in zelfbediening. Bio-Planet biedt eveneens een ruime keuze voor mensen met voedingsintoleranties en een plantaardig aanbod voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. “Bio-Planet gaat bovendien voor zero waste. De bioreststromen van onze leveranciers van brood, kaas en plantaardige dranken zetten we bijvoorbeeld opnieuw in als dierenvoeder. En we kiezen bewust voor duurzame verpakkingen die maximaal gerecycleerd kunnen worden", vervolgt Fabrice Gobbato.

Focus op duurzaamheid

De winkel in Luik is 100 % fossiele-brandstofvrij: er wordt geen aardgas of stookolie verbruikt om de winkel te verwarmen. Dat gebeurt via de restwarmte van de koelinstallatie. Daarnaast zijn er nog een aantal andere milieuvriendelijke technieken voorzien. “De versmarkt en de bedieningstoog worden gekoeld met een propaankoelinstallatie. Deze stoot tijdens zijn hele levensduur 90 % minder broeikasgassen uit dan synthetische koelmiddelen”, legt Fabrice Gobbato uit. “Het ventilatiesysteem recupereert bovendien 75 % van de warmte in de lucht. Door de luchtkwaliteit voortdurend te meten, kunnen we de ventilatie snel bijsturen waardoor we 30 % minder energie verliezen. En een luchtgordijn aan de ingang houdt de koude lucht buiten. Zo slagen we erin onze hele winkel 100 % fossiele-brandstofvrij te maken.”

Ook de elektriciteit is 100% groen en wordt geleverd door Eoly, de duurzame-energiespecialist van Colruyt Group. Via lichtkoepels in het dak wordt maximaal gebruik gemaakt van het daglicht, terwijl de ledverlichting voor 30% minder energieverbruik zorgt. Verder is er nog een buffer voor regenwater, dat zo maximaal gerecupereerd en hergebruikt wordt, bijvoorbeeld voor de toiletten. De groengevel en -dak stimuleren de biodiversiteit. En op de parking bevindt zich een laadpaal voor elektrische wagens en een stopcontact voor elektrische fietsen.

Nieuwe winkel in Corbais

Luik is trouwens niet de enige nieuwe winkel die op de planning staat voor dit jaar. Zo kondigden we vorige maand nog aan dat Bio-Planet op 30 oktober ook een vestiging in Corbais zal openen. Die zal niet vergezeld worden door een Colruyt Group Academy.