Benoit Barbier, voorheen directeur van het Proxy Delhaize-netwerk in het zuiden van het land, opende woensdagochtend als zelfstandig ondernemer de eerste gefranchiseerde winkel van Delhaize in Wallonië. “De franchisering van de eigen winkels kan het DNA van Delhaize nog versterken.”

Hij was lichtjes nerveus voor de opening, maar alles is goed verlopen, zegt hij. Weinig of geen fouten op de eerste dag – dat is altijd een opluchting. Zeker voor iemand die na 21 jaar loondienst bij Delhaize nu als zelfstandige ondernemer een winkel van 2.100 vierkante meter uitbaat in Bouffioulx, deelgemeente van Châtelet, bij Charleroi. “Ik ken de winkel, het personeel en de regio goed. Ik woon er niet ver vandaan. Dat was voor mij een reden om voor deze winkel te kiezen. Wat me ook aantrok, was het feit dat de gemeente Châtelet de intentie heeft om de plek waar de winkel zich bevindt verder te ontwikkelen, met name de aanpalende site van de vroegere fabriek De Cock.”

U was meer dan 20 jaar in loondienst bij Delhaize. Hoe evident was het om ondernemer te worden?

Het was niet zo moeilijk. Ik weet wat het is om ondernemer te zijn. Mijn ouders hadden een koffiebranderij. Ik weet wat de risico’s zijn en dat er hard gewerkt zal moeten worden. Het zat al langer in mijn achterhoofd om een winkel te openen. Ik heb een goeie ploeg om dat te realiseren. Voor het personeel verandert er niets. De hele ploeg werd overgenomen, aan dezelfde voorwaarden als voorheen. Er is één iemand die gekozen heeft om elders te gaan werken, maar dat is het.

Er was kritiek dat Delhaize zelfstandige ondernemers te strikte contracten zou opleggen.

Ik ken de kritiek, maar Delhaize is altijd duidelijk geweest over wat er op tafel lag. Het is voor mij op geen enkel moment een rem geweest om de winkel over te nemen. Ik denk dat dat ook voor anderen geldt. 

Wat zal er veranderen in de winkel?

Het eerste doel is de commerciële continuïteit verzekeren. Onze klanten weten wat ze van ons mogen verwachten, we willen dat verderzetten. Alle bestaande technologieën, zoals de quick scan of de selfscan behouden we, net als onze beenhouwers-, vis- en bakkerij-atelier in de winkel. Tegelijk willen we meer service bieden. Vanaf december zal de winkel ook op zondag open zijn. Dat is iets wat veel mensen verwachten. Tegelijk zullen we ook meer regionale producten aanbieden. Tegen begin 2025 komt er nog een grote verandering: dan komt er op de huidige site een gloednieuwe winkel met dezelfde oppervlakte. Daarin gaan we onze klanten nog beter kunnen bedienen.

De franchisering van de Delhaize-winkels ging met veel discussie gepaard. Hoe kijkt u daarnaar?

Ik begrijp de emoties bij het personeel. Verandering brengt onzekerheid met zich mee. Maar ik denk dat de samenwerking tot nu toe perfect verlopen is. Ook bij de vakbonden heb ik weinig of geen animositeit bemerkt. Ze hebben niet dwarsgelegen. Of de franchisering van de eigen winkels van Delhaize logisch is? Dat hangt af van het standpunt dat je inneemt, maar ik denk wel dat ondernemerschap voor een nieuwe wind kan zorgen. Ik heb het voordeel dat ik Delhaize enorm goed ken. Ik weet dat het een sterk merk is, dat bij veel Belgische consumenten een uitstekend imago heeft. Door de franchisering verdwijnt het DNA van Delhaize niet. Integendeel: het zal het nog versterken.