Het ziet er slecht uit voor de Belgische winkels van Big Bazar: de overgebleven Belgische tak zit in een gerechtelijke reorganisatieprocedure. Het bedrijf krijgt nu de tijd om een reddingsplan uit te werken.

Big Bazar heeft in België op 24 april bescherming tegen schuldeisers gekregen van de rechtbank. Eigenaar Heike Kooistra krijgt zo de tijd om een reddingsplan uit te werken voor de Belgische tak van Big Bazar. De retailer zegt in een persbericht dat het zijn winkelbestand wil herzien en op zoekt gaat naar kleinere panden in stads- en winkelcentra. Het bedrijf gaat ook op zoek naar nieuwe leveranciers, nadat er sinds kort ook al een samenwerking opgezet werd met een inkoopbedrijf. Er zullen enkele vestigingen de deuren moeten sluiten. Vandaag zijn er nog maar 8 vestigingen van Big Bazar in België.

De twijfels over het welslagen van de redding zijn groot omdat de Belgische tak niet meer kan rekenen op de backoffice van de Nederlandse keten, die bij onze noorderburen failliet verklaard werd. Daardoor moest de Belgische tak helemaal opnieuw beginnen, iets waar Big Bazar in het persbericht zelf ook verwijst. Door het Nederlandse faillissement viel zelfs het internet in alle winkels weg, wat bijna een maand zou gekost hebben om te herstellen. Ondertussen is ook een nieuw servicekantoor en logistiek centrum geopend in het Limburgse Oudsbergen, die de administratie sinds medio april weer onder controle zou hebben. Big Bazar hoopt zich opnieuw te kunnen lanceren met een nieuwe formule die eind mei of begin juni moet van start gaan. Het zal moeten blijken of het volstaat om de schuldeisers en de rechtbank te overtuigen. In de voorbije maanden sloten drie Belgische winkels vanwege huurachterstanden.