De prijzen van voedingsproducten en non-alcoholische dranken in ons land waren vorig jaar 8% duurder dan het Europees gemiddelde. Tabak en alcohol waren dan weer goedkoper dan gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit een studie van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Eurostat vergeleek in 2015 de prijs van een vergelijkbaar boodschappenmandje in alle lidstaten van de Europese Unie. In totaal werden zo 440 producten vergeleken, een oefening waaruit blijkt dat de prijsverschillen binnen Europa hoog kunnen oplopen. Zo was het mandje twee keer zo duur in het duurste land (Denemarken, 45% meer dan gemiddelde) dan in het goedkoopste (Polen, 37% goedkoper dan gemiddelde).

De prijzen in België liggen dan veel dichter bij het Europees gemiddelde. Voeding en niet-alcoholische dranken zijn bij ons 8% duurder dan het Europees gemiddelde. Vooral vlees (+19%) en melk, kaas en eieren (+13%) kosten bij ons meer. De prijzen voor alcoholische dranken (3% goedkoper) en tabaksproducten (8% goedkoper) ligt dan weer onder het EU-gemiddelde.  

De grootste prijsverschillen werden overigens gevonden bij tabak. De prijzen lagen in het duurste land maar liefst vier keer zo hoog als in het goedkoopste land. Sigaretten zijn het duurst in het Verenigd Koninkrijk (meer dan twee keer het gemiddelde) en het goedkoopst in Bulgarije (helft van het EU-gemiddelde).