Met the Rental Revolution waagt Essentiel Antwerp zich op de verhuurmarkt. De nieuwe collectie feestjurken is een samenwerking met de Samsung AirDresser dat de jurken stoomt, reinigt en verfrist na gebruik.

Essentiel lanceert the Rental Revolution en begeeft zich zo op de verhuurmarkt voor kleding. Tegen een scherpe prijs kan je sinds eind mei een feestjurk huren. Het principe van kledij huren is minder belastend voor het milieu en bovendien voordelig voor de portemonnee. Een gat in de markt voorspelt Research and Markets. Volgens hun studie zal de online verhuurmarkt van kledij met ongeveer 11 procent groeien tussen 2018 en 2023. Wat resulteert in een waarde van 1,6 biljoen euro in 2023.

“Met deze collectie wilde ik het voor iedereen toegankelijk maken om zich op te maken en plezier te hebben in Essentiel Antwerp. Je kan je nooit te goed kleden na het een jaar niet gedaan te hebben", bericht medeoprichtster Inge Onsea op de website van Essentiel. Om een kleed vier dagen bij te houden, betaal je 45 euro. Wil je een kleed dubbel zo lang huren, dan betaal je 85 euro. De jurken zijn ook te koop voor 300 euro per stuk, een pak duurder dus. De huurmogelijkheid loopt nog tot 1 juli.

Rent the Runway

Het fenomeen is overgewaaid van Amerika. In 2008 kocht Becky Hyman een designer jurk voor een trouwfeest en betaalde er 2000 dollar voor, omgerekend ongeveer 1650 euro. Becky’s oudere zus Jenn maakte toen de bedenking dat het slimmer is om designer items te huren in plaats van ze te kopen. Om te kijken of het concept zou aanslaan, richten Jenn, Becky en vriendin Jenny een pop-up winkel op aan de campus van Harvard. Studenten kunnen outfits huren, dragen en weer terugbrengen. De pop-up is een groot succes. De drie vriendinnen besluiten om de sprong in het diepe te wagen en een website te starten. In 2009 gaat Rent the Runway online. Het Amerikaans bedrijf maakt het mogelijk  om designerkleding te huren aan een startprijs vanaf 69 dollar. En of het goed gaat: in 2021 bedraagt de omzet van het bedrijf al zo’n 66,5 miljoen dollar.