Het familiebedrijf Min, dat al bijna een halve eeuw Leonidas-pralines in Nederland verkoopt en verdeelt, is donderdag failliet verklaard.  Slecht nieuws, maar het zou de verkoop van de Belgische chocolademaker niet beïnvloeden.

Min opende 45 jaar geleden zijn eerste Leonidas-winkel in Roosendaal en breidde daarna geleidelijk uit tot 20 van de ongeveer 40 verkooppunten in Nederland. Daarmee werd het de grootste distributeur van het Belgische merk in Nederland. Het bedrijf leverde aan ongeveer 200 andere Nederlandse winkels chocolade van Leonidas, onder meer via shop-in-shops. Maar nu is er dus slechts nieuws: de rechtbank in Zeeland-West-Brabant heeft het bedrijf donderdag failliet verklaard. In afwachting van een oplossing kunnen de winkels tot nader order open blijven.

"Geen impact op onze verkoop in Nederland”

"Hoewel dit intern zeker slecht nieuws is, zal het faillissement geen impact hebben op onze verkoop in Nederland", verzekerde Leonidas CEO Philippe de Selliers aan de krant De Tijd. De Nederlandse markt is momenteel goed voor ongeveer 4% van de totale omzet van de chocolademaker. “Nederland is wel een speciaal geval. De meerderheid van de 200 verkooppunten bestaat uit shop-in-shops waar Leonidas een deel van het assortiment vormt. Veel van die kleinere handelaars kregen hun chocolade via Min, maar het zal geen probleem zijn ze voldoende te bevoorraden”, vervolgt de bestuurder. Wereldwijd heeft Leonidas ongeveer 1.300 verkooppunten in 40 landen.