Total en de Belgische start-up Hytchers hebben zopas een nieuw pakjesleveringsdienst voor de e-commerce gelanceerd. De pakjes worden door de webshop in een tankstation afgeleverd, automobilisten vervoeren ze naar het afhaalpunt in een ander station en mogen in ruil daarvoor gratis tanken. “Dit is een alternatief om de transportketen te verduurzamen”, zegt Antoine Dessart, medeoprichter van Hytchers.

Er bestaan al diensten voor de verduurzaming van de first en de last mile, zoals City Depot, Bubble Post of Parcify. Maar het vervoer daartussen gebeurt nog steeds met vrachtwagens. Het doel van Hytchers is om particulieren met hun eigen wagen pakjes te laten vervoeren tussen een afleverpunt en een ophaalpunt die beide op hun voorziene traject liggen. Op deze manier kan de globale C02- uitstoot van het transport verminderd worden”, legt Dessart uit. “Deze dienst richt zich dan ook op webwinkels die gevoelig zijn voor de ecologie. Dat kunnen verkopers van bio- en fair trade-producten zijn, maar evengoed meer traditionele handelaars die hun klanten een duurzaam leveringsalternatief willen bieden”.

De deelnemende automobilisten worden beloond met punten die ze kunnen inruilen tegen gratis brandstof in het Total netwerk. “Ze worden dus in natura betaald. Zo vermijden wij het probleem van de schijnzelfstandigen dat andere ‘crowd logistics’ kennen. Er wordt ook niet speciaal gereden om het pakje te vervoeren. De automobilisten rijden toch in de richting van het afhaalpunt, zodat de ecologische voetafdruk van het pakje neutraal is”, zegt Dessart.  Momenteel loopt er een test in 55 Total tankstations.

 

Hytchers werkt met een app

De ‘match’ tussen het traject van de automobilist en het traject dat het pakket zou moeten volgen wordt gedaan via een mobiele app en geolocalisatie.  De automobilist voert eerst zijn traject via de applicatie in. Die meldt hem of er pakjes te vervoeren zijn. De gebruiker kan ze dan selecteren en reserveren. Nadien gaat hij ze afhalen in een Total station, waar hij de pakketjes meeneemt. Vervolgens stopt hij in een ander Total station verder op zijn route.

Hij moet ze dus niet tot de eindbestemming brengen of echt afwijken van zijn traject, aangezien Hytchers een maximale omweg van acht minuten garandeert”, klinkt het verder.

 

Goedkoper voor de (web)handelaar

De automobilist mag gratis tanken in ruil voor het vervoer, maar de verzender van het pakje moet wel voor de dienst betalen. De prijs wordt per kilometer berekend. “Het systeem maakt het dus voor de webshop mogelijk om minder te betalen voor het vervoer van zijn pakjes, vooral als het over vrij lokale leveringen gaat. In een later stadium, wanneer het systeem internationaal wordt, zal het ook zeer interessant zijn voor de crossborder leveringen. Vandaag zijn de pakjestransporten tussen twee landen soms tot vier maal zo duur als binnen eenzelfde land, zelfs al de afstand kort is. Met Hytchers betaal je per kilometer. Een pakje vervoeren tussen Antwerpen en Eindhoven – wat een vrij korte afstand is – wordt zo veel goedkoper”, legt Dessart nog uit.

Voorlopig moeten de webhandelaars zelf de pakjes afgeven in het tankstation van vertrek. “Voor kleinere webshops is dat niet zozeer een probleem. Wanneer de volumes groter worden, kunnen we desgevallend een ophaaldienst organiseren, bijvoorbeeld in samenwerking met een duurzame vervoerder”, zegt Dessart nog.

De Hytchers app is nu beschikbaar in de App store en tegen het einde vande zomer van 2017 in Google Play.