Auchan Minute, de onbemande container-supermarkt van Auchan die erg succesvol is in China, opent in maart zijn eerste Europese winkel in het Franse Villeneuve d’Ascq, vlak bij de Belgische grens. In een eerste fase zal de winkel enkel beschikbaar zijn voor medewerkers van Auchan.

Na het grote succes van het onbemande winkelconcept ‘Auchan Minute’ in China,  dat in september 2017 het licht zag en waarvan er ondertussen al ruim 750 containers zijn geopend, rolt de Auchan groep het concept nu ook uit in Europa. De eer is weggelegd voor het Franse Villeneuve d’Ascq, vlak bij de Belgische grens, waar Auchan naar verluidt in maart zijn onbemande winkel zal openen. In de container van 18 m2 , die 24 uur op 24 open is, vinden klanten zo’n 500 producten.  Alles verloopt bovendien automatisch: klanten kunnen de deur van de winkel openen via hun smartphone en kunnen hun aankoop op dezelfde manier afronden. In de winkel vinden we geen personeel. Er is slechts een medewerker die instaat voor de bevoorrading van de container vanuit een ander Auchan-verkooppunt.

In een video benadrukt Auchan dat de groep dankzij deze kleine onbemande winkels de consumptiegewoontes van lokale consumenten beter in kaart kan brengen en zijn assortiment dus beter op hem kan afstellen. Klanten kunnen op hun beurt dan weer een hele week lang 24 uur op 24 hun boodschappen doen en dat zonder aan te schuiven aan de kassa. 

In een eerste fase zal het onbemande winkelconcept enkel toegankelijk zijn voor werknemers van de Auchan groep. Mocht het concept aanslaan, dan zal het meteen worden uitgebreid naar de rest van Frankrijk, aldus de groep.

Ter herinnering, in dezelfde periode zal Carrefour zijn geautomatiseerde winkel openen in ons land. Die situeert zich in hartje Brussel en strekt zich uit over een oppervlakte van 60 m2, goed voor 400 referenties. De winkel zal eveneens 7 dagen op 7 open zijn en dat 24 uur op 24.