De Franse regering heeft bedrijven uit vitale sectoren voorgesteld om medewerkers die actief blijven op het terrein vrijwillig een onbelaste premie van 1.000 euro te geven. Zowel Auchan als Carrefour gaan op die oproep in.

Vorige vrijdag deed de Franse minister van economie Bruno Le Maire een oproep aan bedrijven om een premie van 1.000 euro te geven aan mensen die bleven werken, met de belofte dat het bedrag fiscaal vrijgesteld zou worden. Op die manier is het goed voor een aanzienlijk netto bedrag als aanvulling op het loon. De maatregel is niet meteen gericht op ziekenhuispersoneel, die ook zouden profiteren van een specifieke maatregel, maar eerder op vitale sectoren zoals agrovoedingsindustrie en de supermarkten. De maatregel betreft alle federaties of grote bedrijven die er tot 30 juni op vrijwillige basis gebruik kunnen van maken. 

De eerste retailer die van de regel gebruik maakte, was Auchan Retail France. Topman Edouard Bonte schreef een brief naar het personeel van zijn bedrijf om hen te bedanken voor hun dagelijkse inspanningen en hen te melden dat iedereen in het terrein een premie zou krijgen. De groep Auchan telt 355.000 medewerkers wereldwijd, maar het zijn de 65.000 medewerkers in Frankrijk die van de maatregel genieten. Maandagochtend maakte Carrefour bekend dat het de eenmalige premie ook aan zijn personeel in Frankrijk zal toekennen.

Update: 25/03/2020

Na Auchan, Carrefour en Intermarché, hebben nu ook Système U, Leclerc en Lidl aangekondigd dat ze deze premie zullen geven aan hun personeel.