Too Good To Go, de populaire applicatie tegen voedselverspilling, krijgt concurrentie van Phenix. Die geeft consumenten de kans om onverkochte producten van winkeliers aan te kopen tegen een lagere prijs. Na Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland doet Phenix haar intrede in België.

De nieuwe mobiele app speelt in op de voorkeuren van elke gebruiker en biedt gedetailleerde selectiecriteria aan zodat hij kan zoeken op biologische, halal, koosjer of vegetarische voeding. Zo wil Phenix vermijden dat het voedsel in de vuilbak belandt. Gebruikers van de app kunnen nagaan hoeveel CO2-uitstoot en geld ze hebben bespaard. Ze kunnen zelfs punten sparen om extra kortingen op de voedingswaren te krijgen. “Met de Phenix-app willen we Belgen extra koopkracht geven in crisistijden, maar in de eerste plaats vooral ook voedselverspilling tegengaan”, benadrukt Valérie Gorreux, marketing & communications manager bij Phenix België.

Twee jaar geleden startte Phenix in Frankrijk. Ondertussen telt de mobiele app bijna 10.000 partners en 2 miljoen gebruikers. In Frankrijk, Portugal, Spanje en Zwitserland was Phenix al actief, maar nu komt de anti-voedselverspillingsapp ook naar ons land. In België wil Phenix dit jaar samenwerken met 1.000 retailers en op die manier vermijden dat meer dan 150.000 maaltijden worden verspild.  “Enerzijds beperkt Phenix voedselverspilling door consumenten en handelaars uit de buurt rechtstreeks met elkaar in contact te brengen, anderzijds geven we de Belgen maandelijks 200 euro extra koopkracht”, legt Valérie Gorreux uit. Sinds de opstart heeft Phenix in Europa al 44 miljoen maaltijden kunnen recupereren.

Via Phenix kunnen retailers en verenigingen die kansarmen ondersteunen ook met elkaar in contact komen. “We willen dat Phenix een echte partner wordt die kant-en-klare tools biedt voor retailers. Het platform stelt hen in staat producten op korte termijn zeer nauwkeurig te traceren, zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen met het oog op zero waste”, besluit Jean Moreau, oprichter van Phenix. De Phenix-app is beschikbaar in de Google Play Store en in de App Store.