Modeketen JBC heeft moeilijke jaren achter de rug. “Maar we maken winst en we gaan opnieuw winkels openen”, zegt eigenaar Ann Claes, op 16 november één van de sprekers op Unlock The Future Part 2, waarvoor u hier kan inschrijven.

Terwijl u dit leest, vertoeft Ann Claes in New York. Haar zoon studeert er fashion design en ze bezoekt hem voor een week. “Hij is de creatieveling van de familie, ik ben trots op hem”, zegt ze. “We zijn blij dat we opnieuw naar de VS kunnen reizen. Hij heeft er de voorbije twee jaar gestudeerd aan de Parsons School of Design en we hebben niet veel kans gehad om hem te bezoeken. We hadden het ook heel druk, natuurlijk.”

JBC heeft moeilijke jaren achter de rug. Door corona, maar ook ervoor al.

De winkels die dicht gingen, dat was een zware klap. Maar we hebben al onze energie in onze website gestoken. Die was al goed, maar nog lang niet top. We hebben ervoor gezorgd dat die nog beter functioneert. E-commerce is voor sommigen niet rendabel, maar voor ons wel. Het helpt dat mensen naar onze winkels kunnen komen als ze iets willen terugbrengen of iets willen passen, dat drukt de kosten. Omnichannel werkt heel goed bij ons. Mensen hebben soms zin om naar de winkel te komen, zoals tijdens de herfstvakantie. Maar soms hebben ze ook zin om online te kopen.

De kentering is ingezet?

We zijn opnieuw winstgevend, we gaan dit jaar een mooi resultaat neerzetten. We hebben ook nog drie maanden te gaan. Het ziet er goed uit.

Van winkels sluiten is geen sprake meer?

Nee. We hebben winkels in Wallonië moeten sluiten omdat ze niet rendabel waren, maar sluitingen komen er niet. We hebben zelfs winkels openen en we zijn ook verhuisd naar winkelpark Malinas. Wallonië is sowieso een speciale markt. We hebben vooral Vlaamse designers en je merkt dat mensen er net iets meer met prijs bezig zijn. We zijn qua prijs toegankelijk, maar niet de goedkoopste.

Jullie hebben in volle coronacrisis CKS overgenomen van het failliete FNG. Een gok?

Ondernemen is risico’s nemen, maar we zijn ervan overtuigd dat CKS heel complementair is met JBC. We hebben het overgenomen in turbulente tijden en net toen we klaar waren om van start te gaan, was er een nieuwe lockdown. Dat kwam hard aan, na alle energie die we erin gestoken hadden. We hebben nu alles heropgestart en we zijn klaar om er de vruchten van te plukken. We zien veel potentieel.

De moderetail is vandaag niet de makkelijkste sector om in actief te zijn. Hoe zwaar vindt u het?

Als ik kijk naar andere sectoren waar het wel een piece of cake is, dan is het soms wel lastig. Het is héél hard werken. Maar mijn broer en ik zijn duursporters: hij fietst en ik loop. We zijn vechters. We weten dat moeilijk ook gaat. 

 

 

Un-lock the future (part 2)

Benieuwd naar wat Ann Claes nog meer te zeggen heeft? Schrijf u dan in voor 'Un-lock the future (part 2)' op 16 november, waar ze als spreker aanwezig zal zijn.

Klik hier!
Un-lock the future (part 2)