Amazon zou in het geheim werken aan de oprichting van een luchtvrachtbedrijf in de VS. Het Amerikaanse e-commercebedrijf zou zijn afhankelijkheid van grote pakketvervoerders als FedEx en UPS willen verminderen.

Onder de werknaam 'Aerosmith' zou Amazon in september gestart zijn met een luchtvrachtoperatie op Wilmington Air Park in Ohio. Daar worden nieuwe vrachtoperaties sinds september uitgebaat door Air Transport Services Group (ATSG) namens een bedrijf wiens naam gehouden wordt. Volgens de Amerikaanse pers zou het dus gaan om Amazon.

ATSG heeft al vier Boeing 767 Freighters geleased, die gebaseerd zijn op Wilmington Air Park. Op die luchthaven is er een grote ‘state-of-the-art’ sorteer- en overslagcentrum, die ooit door DHL gebruikt werd. Het Duitse pakjesvervoerbedrijf had er tot 2008 een installatie die een miljoen pakketten per dag kon verwerken. DHL had die moeten sluiten omdat het bedrijf nooit rendabel in het ‘domestic’ pakjesvervoer in de VS kon opereren.

Eigen vervoerdiensten

Dat Amazon achter ATSG zou zitten is niet bevestigd noch ontkend, maar het lijkt niet ondenkbaar. De e-commerce gigant kijkt al langer naar mogelijkheden om de verzending van de pakketten zelf uit te voeren, in plaats van deze uit te besteden aan derden. Ook in Europa wordt gewerkt aan eigen bezorgdiensten om minder afhankelijk te zijn van de pakkettenvervoerders.

In de VS zou het vervoer van pakketten met eigen vliegtuigen een manier kunnen zijn voor Amazon om de distributiekosten terug te dringen.