Amazon heeft de voormalige topman van de Amerikaanse groep UTi Worldwide Ed Feitzinger in dienst genomen. Dat voedt de geruchten dat de online retailgigant nu ook activiteiten in de ‘freight forwardring’ wil ontplooien, om zo de hele globale supply chain te beheersen. Amazon heeft het nieuws tegenover de Amerikaanse pers niet willen bevestigen, maar op de LinkedIn-pagina van Feitzinger staat dat hij al enkele weken vice-president Global Logistics van Amazon is.

Tot voor kort was Feitzinger de CEO van UTi Worldwide, een van de marktleiders in de VS in de expeditie (freight forwarding) en de contractlogistiek. Die groep organiseert de goederenstromen voor producenten en handelshuizen door, onder andere, capaciteit in te kopen bij de containerrederijen en de luchtvrachtmaatschappijen.

UTi is enkele maanden geleden voor 1,35 miljard dollar overgenomen door de Deense DSV-groep (die enkele jaren geleden ook het Belgische ABX Logistics kocht). Feitzinger zag het niet zitten om daar de tweede viool te spelen en hij vertrok kort nadat hij zijn handtekening onder het overnamedocument zette. Nu blijkt dat hij bij Amazon aan de slag gaat.

Deze benoeming kan erop wijzen dat Amazon de plannen opvoert om niet alleen het pakjesvervoer en de luchtvracht tussen de distributiecentra zelf te beheren, maar ook de hele supply chain. De achtergrond van deze strategie moet gezien worden in het feit dat de e-commerce steeds vaker ‘crossborder’ (grensoverschrijdend) is en dat de intercontinentale webhandel daardoor almaar zal groeien. Ook gaan de transportvolumes van Amazon van, in bijvoorbeeld China geproduceerde goederen, stijgen. Door de tussenschakels, zoals de expeditiebedrijven, uit te schakelen tussenschakels kan de webgigant de transportkosten verminderen.