Amazon wil dit jaar zes nieuwe Amazon Go’s openen. Dat hebben verschillende insiders aan de Amerikaanse nieuwswebsite Recode bevestigd. De online retailer weigert voorlopig commentaar te geven.

In januari opende de online retailgigant zijn eerste kassaloze winkel, Amazon Go, in Seattle. Ter herinnering: klanten die hun boodschappen in de nieuwe Amazon Go-winkel willen doen, moeten de mobiele Amazon Go-app downloaden. Bij het binnengaan van de winkel scant de consument zijn app, waarna hij de gewenste producten eenvoudigweg uit de rekken neemt. De technologie, die ook gebruikt wordt bij zelfrijdende auto’s (camera’s, sensoren, artificiële intelligentie), analyseert vervolgens de bewegingen van klanten, en kan zo bepalen welke producten consumenten in hun winkelmandje leggen en welke ze eventueel terug in de rekken leggen. Als de consumenten al de benodigde producten verzameld hebben, kunnen ze de winkel verlaten zonder te betalen aan de kassa. Hun kosten worden immers automatisch afgerekend via hun Amazon-account.

6 Amazon Go's in Seattle en Los Angeles

Na verschillende technische problemen te hebben weggewerkt, die ervoor zorgen dat de officiële opening met een jaar werd uitgesteld, lijkt het nieuwe concept nu aan te slaan. Daarom gaat Amazon zijn kassaloze winkels uitbreiden en wil het dit jaar zo’n 6 nieuwe winkels openen. Dat maakten insiders bekend aan de Amerikaanse nieuwswebsite Recode. De nieuwe winkels zouden zowel in Seattle, waar de hoofdzetel van Amazon gevestigd is, als in Los Angeles neerstrijken. “Het is voorlopig nog onduidelijk of Amazon van plan is om nog Amazon Go-winkels te openen in andere steden”, klinkt het bij Recode.

Ondertussen zouden er in Los Angeles al onderhandelingen aan de gang zijn tussen Amazon en Rick Caruso, ondernemer en miljardair, om Amazon Go in het winkelcentrum The Grove te vestigen dat ruimte biedt voor zo’n 55.740m2 aan winkeloppervlakte. Het is echter niet de eerste keer dat Amazon die stad gebruikt als uitvalsbasis. In het verleden testte de Amerikaanse online retailer er al verschillende projecten alvorens ze op anders plaatsen te introduceren. Zo werd de Amazon Fresh service eerst in Los Angeles uitgetest voordat het uiteindelijk officieel gebruikt werd in Seattle.

De online retailgigant heeft het afgelopen jaar ook al drie extra gebouwen gezocht in Seattle om er nieuwe Amazon Go-winkels in onder te brengen.

 

Gelijkaardige concepten

Toch zijn het niet alleen Amerikanen (Amazon met Amazon Go) of Chinezen (Alibaba of JD.com) die technologische snufjes inzetten om lange wachtrijen aan de kassa te vermijden. Ook in Europa wordt het concept uitgebreid bestudeerd en verschijnt het onder verschillende vormen. Zo opent Albert Heijn deze zomer zijn eerste kassaloze winkels in Amsterdam. Dat aantal zou naar verluidt snel worden opgetrokken tot 80 winkels. Andere supermarkten kiezen dan weer voor een gemengd systeem. Zo zal Spar in ons land binnenkort een line-free selfscan checkout testen.