Amazon wil zijn Europese personeelsbestand dit jaar met bijna een derde laten groeien. In 2017 worden er opnieuw 15.000 jobs gecreërd bij. Vorig jaar heeft de Amerkaanse e-tailer in Europa in totaal 10.000 mensen aangeworven Europa, waarmee het totaal aantal werknemers is gegroeid tot 50.000. Van plannen om ook in de Benelux distributiecentra op te starten, is er voorlopig nog geen sprake.

Amazon wil in Europa fors doorgroeien, niet alleen met zijn webwinkel en zijn marktplaats, maar ook met in andere activiteiten zoals de cloud-dienst Amazon Web Service. Om deze plannen te ondersteunen worden dit jaar dus liefst 15.000 banen gecreëerd, waarvan 5.000 in het Verenigd Koninkrijk, 2.000 in Duitsland en 1.500 in Frankrijk. In dat laatste land kwamen er vorig jaar al 1.000 voltijds jobs bij. 

We blijven in Europa fors investeren in fulfilment, geavanceerde logistiek, customer service, cloud technologie, research, en nog veel meer. Met deze investeringen groeit ook het aantal vacatures”, stelt Xavier Garambois, vice president Amazon EU Retail. Amazon heeft ruim 100 vestigingen in Europa: kantoren, fulfilment- en distributiecentra, datacenters van AWS, enz.

De nieuwe posities zijn zeer uiteenlopend. Er zijn jobs  voor starters op de arbeidsmarkt die van Amazon een opleiding zullen krijgen, maar ook voor ervaren software-ontwikkelaars, ingenieurs en techniekers. De meeste nieuwe banen zouden wel betrekking hebben tot de fulfilment-centra in het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje . Dit jaar zouden opnieuw meerdere nieuwe distributiecentra opengaan, waarvan drie in het VK en een in Frankrijk.

Een opvallend feit is dat Amazon in het VK bijzonder hard blijft investeren, ondanks de nakende Brexit. In het VK komen er 5.000 jobs bij en zullen er op het einde van 2017 in totaal 24.000 mensen werken.