Amazon wil binnenkort in Londen een kassaloze winkel openen. Dat zou een eerste stap zijn in de uitrol van het Amazon Go-concept buiten de Verenigde Staten. Het nieuws komt amper enkele dagen nadat was uitgelekt dat de Amerikaanse groep overweegt om dergelijke winkels in luchthavens te openen.

Volgens de Sunday Telegraph zou de eerste winkel buiten de VS opengaan in de buurt van Oxford Circus. Die zou groter zijn dan de huidige winkels in de VS. Sinds de opening van de eerste Amazon Go in Seattle begin dit jaar, zijn er in die stad twee extra geopend, drie in Chicago en een in San Francisco.

Bij het binnentreden van de winkel scannen klanten hun telefoons. Vervolgens identificeren camera's, gewichtssensoren en andere technologische snufjes welke items ze kopen. Wanneer ze de winkel verlaten wordt de rekening automatisch van hun krediet- of betaalkaart gehaald.

Met deze kassaloze winkels mikt Amazon vooral op consumenten die weinig tijd hebben en die een hekel hebben aan wachtrijen aan de kassa. De bestaande winkels worden dan ook meestal bezocht door werknemers van kantoren in de buurt die een snelle lunch willen afhalen. Naar verluidt wil de groep de komende drie jaar zo’n 3.000 Amazon Go-winkels willen openen.

Volgens Reuters zou Amazon ook werken aan een uitrol van het concept in Amerikaanse luchthavens, om haastige reizigers te bedienen. Minstens twee luchthavens (Los Angeles International en San Jose International Airport) zijn benaderd om te peilen naar mogelijke interesse. Om een winkel in een luchthaven te kunnen openen moet Amazon eerst een concessie verkrijgen.