Amazon zegt klaar te zijn met Prime Air, een leveringsdienst die – in de toekomst weliswaar – pakjes binnen de 30 minuten tot bij de klant thuis levert. Hiervoor is een nieuw type drone ontwikkeld. Het is nog alleen maar wachten op de wetgever, zegt de webretailer.

Doorgaans worden drones als een volwaardig leveringsalternatief beschouwd voor het bezorgen van pakjes in afgelegen gebieden, zoals bergdorpen en eilanden. Dat heeft onder andere te maken met veiligheidsaspecten: drones moeten autonoom en buiten het gezichtsveld van de operator kunnen vliegen.

Amazon zegt nu dat ze drones wil inzetten voor een nieuwe bezorgdienst: Prime Air. “Het zal nog een tijdje duren voor ze kunnen vliegen, maar we zullen ze inzetten van zodra we steun krijgen van de wetgever om onze visie te kunnen realiseren,” zegt de webretailer.

De dienst mikt op hypersnelle leveringen: de opzet is om pakjes tot 5 pond (2,3 kg) binnen het half uur na de bestelling tot bij de klant te brengen. Volgens Amazon is de technologie nu klaar en is het alleen maar wachten om het groene licht van de (in eerste instantie Amerikaanse) wetgever.

De nieuwe drones die daarbij gebruikt zullen worden, zijn onthuld. Zij zien er volledig anders als de prototypes die eerder werden getest, onder andere omdat zij verticaal opstijgen en landen, maar horizontaal kunnen vliegen. Ze zullen lager vliegen dan 400 voet (125 meter), 55 pond (25 kilo) wegen en bestemmingen bereiken binnen een afstand van 16 kilometer. De drones zijn uitgerust met een ‘sense and avoid’-technologie om veilig te kunnen vliegen.

Er zijn meer dan een dozijn types drones getest in ontwikkelingscentra in de VS, het VK en Israël. Amazon benadrukt dat het blijft werken aan de karakteristieken van de drones. Het onbemande vliegtuig dat zopas is voorgesteld, is dan ook meer dan waarschijnlijk niet de definitieve versie.

Om de markt alvast warm te maken voor deze nieuwe dienst, heeft Amazon de vroegere co-presentator van Top Gear, Jeremy Clarkson, onder de arm genomen. Hij legt het systeem uit dat “in een niet zo verre toekomst” zal worden uitgerold.