Het Amerikaanse e-commerce bedrijf Amazon heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De e-tailer boekte alweer een dubbelcijferige omzetgroei, en blijft ook winst maken.

De omzet van Amazon steeg in het eerste kwartaal met 23% tot 35,7 miljard dollar. Het bedrijf maakte ook voor het achtste kwartaal op rij winst, dit keer 40% meer dan vorig jaar (724 miljoen dollar). Daarmee is Amazon zijn reputatie van verlieslatend bedrijf van zich aan het afschudden. Amazon overtrof de verwachtingen met deze sterke groeicijfers, en het aandeel ging omhoog in de nabeurshandel op Wall Street.

Het gros van zijn omzet haalt Amazon nog altijd uit retailactiviteiten: die zijn goed voor meer dan 30 miljard dollar van de omzet. De grootste webwinkel ter wereld blijft ook groeien in e-commerce. Voor 'retail products' rapporteert het 15% groei en voor 'retail third-party seller services', waaronder de commissies en andere transactiekosten vallen, 34%.

De sterkste groeipijlers van Amazon zijn vandaag echter de abonnementendienst Prime, die de inkomsten met 49% zag stijgen tot 1,9 miljard dollar. Prime-leden krijgen voor een vast bedrag per jaar onder andere kortingen, gratis verzending, en toegang tot de streamingdiensten van Amazon. Eind maart had Amazon in Amerika 80 miljoen Primers, bijna 40% meer dan een jaar eerder.

Ook Amazon Web Services (AWS) kent een sterke groei. De clouddienst zag de opbrengsten in het afgelopen kwartaal met maar liefst 43% toenemen tot 3,7 miljard dollar. Deze divisie, die serverinfrastructuur verhuurt aan andere bedrijven, is de laatste jaren snel gegroeid en wordt zo almaar belangrijker voor Amazon.

Momenteel haalt Amazon ongeveer een derde van zijn omzet buiten de Verenigde Staten, maar het bedrijf blijft wel inzetten op zijn internationale activiteiten. Door de investeringen boekten deze activiteiten dan ook een nettoverlies van 481 miljoen dollar. Het belang van andere markten, blijkt ook uit de persmededeling van Amazon: de enige quote van CEO Jeff Bezos gaat over de activiteiten van Amazon in India.

Voor het tweede kwartaal rekent Amazon op een operationele winst van 425 miljoen tot 1,1 miljard dollar en op een omzet van 35,3 miljard tot 37,8 miljard dollar. Dat zou alweer een groei zijn ten opzichte van vorig jaar, toen de winst uitkwam op 1,3 miljard dollar en de omzet op 30,4 miljard dollar.