Binnenkort gaat Amazon dan toch kassa’s installeren in zijn fysieke Amazon Go-winkels. Nochtans draait heel het concept juist rond kassaloos shoppen. De e-commercegigant hoopt op deze manier boetes te voorkomen, aangezien verschillende steden wetvoorstellen hebben goedgekeurd waardoor bedrijven die geen cash meer accepteren, gestraft worden. 

Volgens de televisiezender CNBC liet Steve Kessel, de eigenaar van de Amazon Go-winkels, onlangs tijdens een vergadering weten dat de fysieke winkels van Amazon binnenkort ook “andere betalingsmechanismen zullen krijgen”. Deze beslissing komt er niet zomaar. Amazon riskeert namelijk een boete wegens discrimatie. Vorige maand kondigden we namelijk aan dat onder meer de Amerikaanse stad Philadelphia een wet invoegde die winkels die geen cash aanvaarden vanaf deze zomer straft. Retailers die dat wel doen riskeren een boete tot 2.000 dollar. Een gelijkaardige wetsvoorstel werd in februari geaccepteerd in New Jersey en ook andere steden als New York, San Francisco, Chicago en Washington overwegen hetzelfde te doen. Pittig detail: juist in deze steden is Amazon Go actief.

Ter herinnering, in de Amazon-Go winkels scannen klanten bij het binnenkomen hun telefoons. Vervolgens identificeren camera's, gewichtssensoren en andere technologische snufjes welke items ze kopen. Wanneer ze de winkel verlaten wordt de rekening automatisch van hun krediet- of betaalkaart gehaald. Toch vormt net die kassaloze betaling juist het middelpunt van kritiek bij verschillende consumentenorganisaties. Zij zien het als een vorm van discriminatie aangezien arme mensen vaak niet over een eigen bankkaart beschikken.

Amazon heeft ondertussen al 10 Amazon Go-winkels in Amerika. Tegen 2021 wil de e-commercegigant dat aantal optrekken tot 3.000. Al dreigt die doelstelling in het water te vallen als Amazon niet snel het geweer van schouder verandert.