Amazon heeft aangekondigd dat het opnieuw een distributiecentrum in Duitsland bouwt, deze keer in Dortmund. Het wordt het tiende logistieke platform in dat land en het derde in Noordrijn- Westfalen. Het zal 27 miljoen euro kosten en wordt 45.000 m² groot.

De keuze voor Dortmund als nieuwe vestigingsplaats is opmerkelijk, omdat Amazon in de deelstaat Noordrijn-Westfalen al twee andere DC’s heeft. In Werne, niet ver van Dortmund, overigens, is er al zes jaar een DC, die binnenkort wordt uitgebreid tot 100.000 m². En in Rheinberg, op geen 20 km van de Nederlandse grens, is er al sinds 2011 een DC van 110.000 m².

Vanuit die DC’s worden de klanten in de Benelux bediend. Dat Amazon in deze deelstaat een derde DC bouwt, lijkt erop te wijzen dat de klanten in Vlaanderen en Nederland voorlopig van daaruit bediend blijven. Enkele weken geleden waren er geruchten dat de Amerikaanse webhandelaar overweegt om in het Zuid-Nederlandse Sittard neer te strijken.

 

Duizend jobs

In het nieuwe logistieke platform van Dortmund, dat eind 2017 operationeel moet zijn, komen in eerste instantie duizend mensen te werken. In een latere fase zal dat aantal verdubbelen. In de streek van Dortmund is de werkloosheid groot.

Amazon belooft dat er in Dortmund zowel banen voor hooggekwalificeerde werknemers komen, als voor laaggeschoolden. Ook belooft de Amerikaanse groep dat er geen tijdelijke goedkopere jobs worden gecreëerd en dat de arbeiders meer betaald zullen worden dan het minimumloon. De afgelopen jaren kreeg de Amerikaanse e-tailer veel kritiek voor sociale wanpraktijken in haar Duitse logistieke centra. Dat leidde overigens regelmatig tot wilde stakingen.