Logistiek vastgoedontwikkelaar Goodman gaat voor Amazon een nieuw logistiek platform bouwen van 107.000 m² in het Franse Amiens. Het zal niet alleen gebruikt worden voor de leveringen aan de Franse klanten, maar ook aan de Belgische.

Amazon beschikt in Europa over ruim een dertigtal distributiecentra in het VK (10), Duitsland (11), Frankrijk (4), Polen, Tsjechië, Spanje en Italië. In de Benelux heeft de e-tailer nog geen logistiek platform. Zo wordt de Belgische markt vanuit Frankrijk en Duitsland bediend.

In Frankrijk (en België) gaat het Amazon voor de wind. In de vier bestaande distributiecentra -Lauwin-Planque (Douai, nabij Rijsel), Orléans, Montélimar en Chalon-sur- Saône zullen dit jaar alleen al in totaal 1000 voltijdse jobs worden gecreëerd. Eind 2016 zal Amazon in Frankrijk 4.000 medewerkers tellen.

 

Vijfde DC

De groei noopt Amazon tot het ontwikkelen van een nieuw distributiecentrum, ditmaal nabij Amiens, tussen Rijsel en Parijs. Het wordt meteen het grootste logistieke platform van de groep in Frankrijk. De logistieke vastgoedgroep Goodman zal er een gebouw van 107.000 m² neerzetten. Dat is bijna evenveel als de vier bestaande centra samen. De bouw start nog deze maand en moet in het najaar van 2017 voltooid zijn. Daar zullen 500 nieuwe jobs op drie jaar tijd gecreëerd worden. Ook in Lauwin-Planque gaat Goodman bijkomend 30.000 m² logistieke ruimte huren (goed voor 250 extra jobs).

Marktplaats

Volgens Amazon France zijn de ontwikkeling van het vijfde centrum en de uitbreiding van het DC in Lauwin-Planque niet alleen bedoeld om de groei van de vraag te kunnen volgen, maar ook te danken aan het groeiende succes van de marktplaats van Amazon die door zelfstandigen wordt gebruikt en van de logistieke dienst ‘Fulfillment by Amazon’.

Hoelang België nog vanuit Frankrijk en Duitsland bediend zal worden, is een open vraag. Volgens de Nederlandse pers zou dat vrij snel kunnen veranderen. Sinds een kleine twee maanden kunnen Nederlanders en Vlamingen in hun moedertaal online winkelen bij Amazon. Het is nog maar een vertaalde versie van de Duitse website, maar er is nu ook een lokale klantenservice.

Dat zou een eerste stap zijn naar een volwaardige Nederlands/Vlaamse webshop, die ondersteund wordt door een eigen distributiecentrum. In Nederland wordt gespeculeerd over een vestiging ervan in Sittard.