Na een slecht tweede kwartaal kleurt ook het derde kwartaal rood voor de Belgische non-food retail. Op jaarbasis is er nu een negatieve groei van 1,6% ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit het Retail Report van onderzoeksbureau GfK.

Consumenten elektronica: -16%Helaas heeft er nog geen positieve kentering plaatsgevonden in de verkoop van Consumenten Elektronica. In het derde kwartaal van 2013 kwam de totale omzet van uit op 251 miljoen euro, of 16 % minder dan dezelfde periode vorig jaar. Naast de daling van de TV markt (-21%) zien we dat er minder vraag is naar DVD/Blu-Ray spelers, MP3 spelers en Camcorders. Enerzijds door kannibalisatie van andere apparaten met dezelfde functies, en anderzijds door digitalisering. De verkoop van auto accessoires staat eveneens flink onder druk. Het enige lichtpuntje in deze categorie is het succes van loudspeakers, soundbars, streaming audio, radio devices en docking/minispeakers die surfen op het success van smartphones en online muziekdiensten.

IT & Office Equipment: -2,2%In het derde kwartaal van 2013 gingen de verkopen binnen de totale IT en Office equipment sector er in waarde met -2.2% op achteruit. Het totale resultaat voor beide sectoren samen was een omzet van bijna € 533 miljoen. Binnen IT was de verkoop van tablets wederom een belangrijke groeifactor. Tegen het einde van 2013 zullen 7 op de 10 huishoudens in het bezit zijn van een tablet. In 3 jaar tijd werden er bijna 3 miljoen exemplaren van verkocht. Office Equipment lijdt onder digitalisering en daalt 15%, waarmee het zijn slechtste kwartaal ooit achter de rug heeft.

Huishoudelijk Apparatuur: +/- 0%Bij Groot en Klein Huishoudelijk Apparatuur is er een nulgroei, ondanks een stabiele koopjesperiode. De trend naar energiezuinige toestellen zet zich wel voort.

Media en Entertainment: -11,3%In het derde kwartaal daalt de markt van fysieke entertainmentdragers met -11,3% in omzet. Enkel bij de consolegames zien we positieve groeicijfers. Deze groei is te danken aan één toptitel: Grand Theft Auto V.

Telecom: +13%De telecomsector heeft een positief derde kwartaal achter de rug: de omzetstijging van 13% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2012 laat zien dat telecom één van de sterkst presterende branches was in België. De groei in omzet is vooral te danken aan het succes van smartphones, en smartphone-accesoires.