Alle winkels mogen terug open vanaf 11 mei. Dat heeft premier Sophie Wilmès vrijdagavond laat bekendgemaakt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen wie wel en wie niet open mag, zodat er geen onduidelijkheid of oneerlijke concurrentie is.

Veel winkeleigenaars en -uitbaters hadden zich opgemaakt voor een heropening op 4 mei, maar het is een week later geworden. Het oorspronkelijke plan was heropenen op 18 mei, maar onder druk van handelaars en sectorfederaties werd gekozen om het een week eerder te doen. De bezorgdheid was vooral dat het heropenen van alle winkels er voor zorgt dat er op sommige plaatsen, zoals drukke winkelstraten en shoppingcentra, te veel mensen op één plaats zouden zijn, waardoor de maatregel rond social distancing onmogelijk kon nageleefd worden.

Maar verschillende organisaties en winkels maakten duidelijk dat ze klaar waren om onder de juiste voorwaarden te heropenen, met de hulp van heel veel handgels en het toelaten van een beperkt aantal klanten per keer. De winkels mogen vanaf 11 mei open onder strikte voorwaarden die de experts in de komende week zullen vastleggen. Het zal gaan om voorwaarden rond het aantal klanten dat de winkel binnen mag per keer en de organisatie van het werk. Om de discussie van de voorbije week en de onduidelijkheid over wie wel en wie niet mag openen te vermijden, werd besloten dat alle winkels open mogen op 11 mei. Verder is het dragen van mondmaskers cruciaal bij de exitstrategie die premier Sophie Wilmès vrijdagavond voorstelde. Een mondmasker is verplicht voor wie het openbaar vervoer neemt.  

Voor veel winkels is 11 mei een ontgoocheling. Velen hadden verwacht een week eerder te kunnen openen, zeker nadat deze week een eerste advies uitlekte waarin sprake was van 4 mei. De extra week omzetverlies is voor veel winkels een zware dobber, nu velen al diep in hun reserves hebben moeten tasten.