Nadat Aldi sinds 2010 30 miljoen euro investeerde in het vernieuwen van de bestaande winkel, staat het klaar om tussen nu en 2020 niet minder dan 40 miljoen euro te investeren in 9 nieuwe winkels in de Brusselse regio. Die zullen tegelijk 69 woningen en 42 nieuwe jobs creëren. De eerste Aldi-winkel gaat open in Oudergem, waar de hard discounter toont dat het zich wel kan integreren in de flexibiliteit van het stedelijke landschap.

Waversesteenweg 1068: dat is het adres van de gloednieuwe winkel die Aldi opende in Oudergem. De discounter had al een verkooppunt in de wijk, maar die beantwoordde niet meer aan de hedendaagse normen: hij had maar 9 parkeerplaatsen en leveringen kwamen in het gedrang om dat ze vanop de straat moesten gebeuren. Resultaat: de oude winkel ging tegen de vlakte en werd opnieuw ingeplant in een vastgoedproject waarin ook 51 appartementen voorzien zijn. Op de ondergrondse verdieping is parkeerplaats voor 50 auto's en klanten kunnen de winkel van 1.269 m2 gemakkelijk bereiken via de lift of met de loopband. Deze vestiging is bovendien de eerste in de Brusselse regio die het nieuwe concept invoert. De opening is de allereerste in een reeks van meerdere die de komende maanden en jaren zullen volgen. Geert De Roy, manager immobiliën en expansie bij Aldi, bevestigt dat het bedrag van 40 miljoen euro zal geïnvesteerd worden in nieuwe projecten in de Brusselse regio, waar Aldi op dit moment 20 winkels telt.

Zich aanpassen aan de stedelijke omgeving 

Erik Winters, managing director van de hoofdzetel Aldi Zemst: “We tonen ons heel flexibel in Oudergem. De winkel gaat volledig op in de wijk. We hebben een beroep gedaan op dezelfde architect, we gebruiken dezelfde bouwstijl als de naburige gebouwen, we zorgen ervoor dat de vrachtwagen binnenin ons gebouw kan lossen, we hebben groendaken aangelegd, enzovoort.” Het project is een voorbeeld van stedelijke integratie, waarbij een Aldi-supermarkt een motor kan worden voor de hele wijk. Dat geldt ook voor de parkeerplaatsen: “De parking voldoet aan onze behoeften, maar kan bijvoorbeeld ’s avonds en ’s nachts dienen als parkeerplaats voor omwonenden. Elke project heeft zijn eigen beperkingen. In Ukkel bijvoorbeeld (opening 4 juli) ging Aldi in op de wens van de gemeente om de façade van de oude carrosserie Karreveld te respecteren. Het gaat zelfs zover dat één van de concepten die in Laken gerealiseerd wordt, en waarbij de beschikbare plaats maximaal benut wordt, als blauwdruk dient voor twee winkels in Parijs. Naast Oudergem zijn andere projecten voor nieuwe Aldi-winkels momenteel in opbouw (in Ukkel en Vorst), voor uitbreidingen (Anderlecht en Elsense) en concrete plannen in Laken, Schaarbeek (twee projecten) en Koekelberg.

Nog te bouwen:

Aldi Ukkel (opening op 4 juli)

Alsembergsesteenweg 416

Oppervlakte: 1.557 m2

Parking: 53 plaatsen

Aldi Laken

Wandstraat 58-30

Oppervlakte: 1.126 m2

Parking: 38 plaatsen

Renovaties / uitbreidingen:

Aldi Elsene

Goffartstraat 91

Oppervlakte: 1.050 m2

Nog te bouwen:

Aldi Laken

Houba de Strooperlaan 755

Oppervlakte: 1.654 m2

Parking: 51 plaatsen

Aldi Schaarbeek

Wijnheuvelenstraat 249

Oppervlakte: 1.639 m2

Parking: 44 plaatsen

Aldi Vorst

Neerstallesteenweg 56-70

Oppervlakte: 1.547 m2

Parking: 68 plaatsen