Het distributiecentrum dat Aldi begin dit jaar in Turnhout opende is verkozen tot 'Logistics Building of the Year'. De vakjury was vooral onder de indruk van de duurzaamheid van het gebouw. “Een BREEAM-score ‘Outstanding’ voor zo’n logistiek centrum is bijna uniek in de wereld”, klinkt zijn motivering.

Gisteren werden in de Nekkerhal in  Mechelen de Transport & Logistics Awards van Transportmedia uitgereikt. Met niet minder dan 1.500 toplui uit de sector wordt dit beschouwd als de hoogmis voor het wegvervoer en de logistiek in België. De award ‘Logistics Building of the Year’ werd dit jaar voor de eerste maal overhandigd.  De trofee beloont een onderneming die tijdens de afgelopen 12 maanden een uitzonderlijk logistiek gebouw neerzette. De jury beoordeelt de gebouwen op basis van verschillende criteria zoals milieuprestaties, geschiktheid volgens de logistieke noden, bijdrage tot een verhoogde veiligheid en welzijn op het werk.

Aldi opende in januari zijn nieuw distributiecentrum in Turnhout, een investering van 50 miljoen euro. Het vervangt het veertig jaar oude DC in Rijkevorsel, het eerste logistieke centrum van de discounter in België. In tegenstelling tot de meeste andere retailers hanteert Aldi een decentrale logistiek. Om de 450 winkels in België te bevoorraden steunt de keten op zeven distributiecentra, die elk over een dertigtal eigen vrachtwagens beschikken. Hierdoor kunnen jaarlijks 7 miljoen kilometers en 3 miljoen liter diesel worden bespaard, waardoor de CO2-emissies fors verminderd worden.

Outstanding-score is zeer uitzonderlijk

 

De discounter ging nu een stap verder door ook het nieuwe DC in Turnhout verregaand duurzaam te maken. Het is met zijn BREEAM ‘Outstanding’ score een van de meest duurzame semi-industriële en logistieke gebouwen ter wereld (en het meest duurzame van België). BREEAM is een keurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. Outstanding is het hoogste niveau binnen dat certificatiesysteem.

Om aan die score te geraken nam Aldi verregaande maatregelen op het vlak van energie, welzijn voor zijn medewerkers, afval, ecologie, enz. In totaal werd er met meer dan 90 duurzaamheidsparameters rekening gehouden. Zo liggen er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak, gebeurt de koeling met milieu- en ozonvriendelijke CO2, werd er een omvangrijke groenzone met streekgebonden planten aangeplant, een bijenhotel geïnstalleerd, enzovoort.

Erkenning

Koen Piessens, manager Logistiek van Aldi Turnhout - die samen met Michele Belleflamme, business unit director Real Estate & Expansion van Aldi Belgium de prijs in ontvangst nam - zegt dan ook bijzonder trots te zijn dat deze inspanningen nu ook beloond worden met de award ‘Logistics Building of the Year 2019’. “We zijn erg blij met deze erkenning van de sector. Het bewijst nogmaals dat we in de bouw van het distributiecentrum vooruitstrevende duurzame keuzes gemaakt hebben, zowel voor het welzijn van onze eigen medewerkers als voor het milieu”, zegt hij.

De tweede prijs ging naar de logistieker DSV Solutions voor zijn DC voor farmaceutische producten in Gent en de derde prijs naar Castelein/Stor’It voor een magazijn voor Continental Foods in Rumst.

Foto: Eric Duckers