In Nederland zijn drie mensen gestorven en kreeg een vrouw een miskraam door een listeriabacterie in vleeswaren van producent Offerman, dat deel uitmaakt van het Belgische Ter Beke. Dat schrijft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Aldi België roept uit voorzorg de gebraden rosbief van het merk Délifin, dat ook gemaakt werd in de bewuste fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Nog geen anderhalfjaar na de vorige grote listeriabesmetting die Europa op zijn kop zette, is er nu opnieuw een geval ontdekt. In Nederland zijn 3 mensen gestorven en kreeg een vrouw een miskraam nadat ze vlees aten dat besmet was met de listeriabacterie. Het vlees was volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu afkomstig van de fabriek van producent Offerman in Aalsmeer, in Nederland. Pittig detail: Offerman behoort tot de Belgische groep Ter Beke. 

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waren er al langer vermoedens dat er problemen waren bij de vleeswarenleverancier. Daarom werden er de laatste maanden extra controles gehouden en werden er ook extra maatregelen opgelegd waaronder enkele hygiënemaatregelen, al hadden die blijkbaar onvoldoende effect, zo meldt een woordvoerder van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Aldi België roept gebraden rosbief terug 

Van zodra het nieuws over de besmetting uitlekte, heeft Offerman besloten om meteen alle voorverpakte vleeswaren die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn, terug te roepen. Die producten werden onder meer verkocht bij Jumbo, Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie. De getroffen retailers hebben dan ook besloten om de producten van Offerman uit de rekken te halen. Zo riep Jumbo 130 vleeswaren terug.

Ook in ons land is er lichte paniek ontstaan. Daarom heeft Aldi, in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), besloten om uit voorzorg ook zijn gebraden rosbief van het merk Délifin, die afkomstig is van de bewuste fabriek in Aalsmeer terug te roepen. Het gaat daarbij om één enkel product benadrukt woordvoerder Dieter Snoeck en bovendien is het niet zeker dat deze producten besmet zijn. “Zelf hebben we nog geen klachten gehad, en er zijn geen problemen vastgesteld met het product. Maar uit voorzorg roepen we het product terug”, aldus de woordvoerder. 

Ter herinnering, de listeriabacterie veroorzaakt misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts, en kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. 

Update (7 oktober 2019)

Dit weekend heeft Albert Heijn besloten om uit voorzorg ook enkele producten terug te roepen van het merk Wahid. Het gaat om: kalkoenham (125 gram), kipboterhamworst (125 gram), kipfilet provence (125 gram), kipfilet natuur (125 gram), rundercervelaat (125 gram), runderrookvlees (125 gram) en rundersalami (125 gram). Klanten worden gevraagd het vlees terug te brengen naar de winkel, waarna ze hun geld terugkrijgen.

Momenteel voert het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een traceerbaarheidsonderzoek uit om ervoor te zorgen dat alle producten van het bewuste bedrijf uit de Belgische markt worden genomen. "Het FAVV volgt de situatie op de voet en staat regelmatig in contact met de bevoegde autoriteiten", laat de organisatie nog weten.