Samen met Unilever, willen de Nederlandse winkelketens Jumbo en Albert Heijn hun vrachtwagens in ‘treinen’ over de autosnelweg laten rijden, meldt Distrifood. Dit zou beter zijn voor het milieu en voor een vlottere doorstroming van het verkeer moeten zorgen.

Deze nieuwe vorm van vervoer heet ‘platooning’: twee of drie vrachtwagens die op minder dan vijftien meten van elkaar rijden en verbonden zijn via wifi. De voorste vrachtwagen bepaalt de route en de snelheid, en door de wifi-verbinding remmen de vrachtwagens tegelijkertijd. Dit zorgt voor minder schokbewegingen waardoor er een betere doorstroming is op de snelweg en er minder brandstof wordt verbruikt.

Getest en goedgekeurd

Afgelopen woensdag eindigde in Rotterdam een test van zes Europese truckfabrikanten, waarbij er voor het eerst een ‘truck-trein’ de grens overstak. Ze reden vanuit Zweden door Duitsland en België naar Rotterdam. Nederlands minister van Infrastructuur Melanie Schultz noemde het resultaat erg veelbelovend in Distrifood. Al kunnen voorlopig enkel vrachtwagens van hetzelfde merk als ‘truck-trein’ de snelweg op, want elke fabrikant heeft momenteel nog een eigen wifi-systeem.