De groei van Ahold Delhaize vertraagde in het derde kwartaal als gevolg van de afremming van de activiteiten in de VS. Het tussentijds verslag van de Groep bevat ook de kosten van de transformatie bij Delhaize in België, die worden geschat op 61 miljoen euro.

De omzet van Ahold Delhaize bedroeg in het derde kwartaal €21,9 miljard, een stijging van 2,9% bij constante wisselkoersen en een daling van 2,1% bij actuele wisselkoersen. De winst was 15,5% lager dan op hetzelfde moment vorig jaar, wat de Groep deels verklaart door wisselkoerseffecten, aangezien de dollar in de zomer iets van zijn kracht verloor. Het grootste deel van deze lagere resultaten vergeleken met vorig jaar is natuurlijk toe te schrijven aan de Amerikaanse markt, die 60% van de opbrengsten van de Groep vertegenwoordigt. De resultaten van Ahold Delhaize werden de voorbije jaren meestal gestimuleerd door het feit dat de Amerikaanse economie bloeide en niet onderhevig was aan de uit de pan rijzende inflatie in Europa. Maar in het laatste kwartaal vertraagde de groei van de activiteiten in de VS, met een netto-omzet in de VS (€13,6 miljard) die 0,5% steeg tegen constante wisselkoersen en 7,1% daalde tegen actuele wisselkoersen. Exclusief de impact van het weer en kalendereffecten rapporteerde Ahold Delhaize een vergelijkbare omzetgroei in de VS van 1,0%.

De Europese omzet bedroeg €8,3 miljard, een stijging van 7,1% bij constante wisselkoersen en 7,3% bij actuele wisselkoersen. De vergelijkbare omzet in Europa steeg met 7,0%. Het effect van de transformatie in België had een negatief netto-effect op de vergelijkbare omzet van ongeveer 0,2 procentpunt. De brutowinstmarge van 2,9% werd ook beïnvloed door het Belgische transformatieplan, waarbij de Groep een herstructureringslast van €61 miljoen boekte. Op basis van deze resultaten over het derde kwartaal stelt Ahold Delhaize haar winstverwachting voor het hele jaar neerwaarts bij en kondigt aan dat deze iets lager zal zijn dan die voor 2022, maar dat de winstverwachting ten minste 4% van de omzet blijft.