Agristo bouwt een 44 meter hoog diepvriesmagazijn in het Oost-Vlaamse Nazareth. De Belgische producent van diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten zal zijn nieuw automatisch diepvriesmagazijn naast een productiesite hebben. De installatie wordt in maart 2016 opgeleverd.

Agristo heeft zijn hoofdzetel in Harelbeke en bijkomende productievestigingen in Nazareth (voormalig Willequet) en Tilburg. “Deze investering van 15 miljoen euro kadert in de verdere groei van onze groep en is de eerste stap in de productie-uitbreiding op de site in Nazareth,” aldus Carmen Wallays, Procurement & Logistics Director bij Agristo.

Het bedrijf werkt stelselmatig aan het uitbreiden van de productiecapaciteit. Bij zijn opstart was ze beperkt was tot 20.000 ton, maar die is vandaag gestegen tot 400.000 ton afgewerkt product per jaar. De frieten en andere aardappelproducten worden nu in 80 landen verkocht.

In het gebouw zullen 24.500 europalletten of bijna 17.500 ton diepgevroren aardappelproducten automatisch opgeslagen worden, en dit bij temperaturen van -25°C. In het nieuwe magazijn zullen 360 pallethandelingen per uur kunnen gebeuren.

17.500 ton aan -25°C

Gezien Agristo 7 op 7 produceert, met een logistieke dienst die 16 uur per dag werkt, gedurende vijf dagen, moeten grote buffers snel kunnen verhandeld worden. Ook een snelle uitslag is belangrijk, opdat vrachtwagens snel kunnen beladen worden en er op die manier geen tijd verloren gaat”, legt Wallays uit.

De eerste Agristo-palletten moeten begin maart in het nieuwe vrieshuis een tijdelijke plaats krijgen. De bouw door logistieke automatiseringsspecialist Egemin Automation is nu ongeveer halverwege. Zopas werden de acht automatische kranen in het hoogbouwmagazijn ingehesen.

Acht kraangangen

Egemin monteerde de 23 ton zware kranen in de acht kraangangen van het magazijn, dat 15 opslagniveaus telt. Nu de laatste kraan op zijn plaats staat, kan het bedrijf de dak- en gevelelementen aan de magazijninstellingen van de silobouw bevestigen. Daarna worden ook de andere zones van het magazijn ingericht.

In februari zal de ruimte helemaal koud getrokken worden. Tijdens het afkoelen worden de installaties voortdurend getest en afgesteld, zodat bij het bereiken van -25°C het magazijn volledig kan functioneren.

De silobouwconstructie van het nieuwe diepvries magazijn is ook speciaal ontworpen om duurzaam om te springen met energie. Alle geïnstalleerde kranen zijn voorzien van een intern energierecuperatie-systeem, waardoor de energie die vrijkomt tijdens het afdalen en afremmen van de kraan teruggewonnen wordt en gebruikt voor het heffen en rijden.