Active Ants – sinds vorige jaar een onderdeel van bpost - gaat in Roosendaal nabij de Belgische grens - een e-fulfilment center ontwikkelen. Naar eigen zeggen wordt het het meest efficiënte e-commerce magazijn van Europa. Het gaat in de loop van het derde trimester van 2020 open.

Active Ants onderscheidt zich door de inzet van de AutoStore, een semi-geautomatiseerd order picking-systeem. De producten liggen in bakken die robotwagentjes oppikken en tot bij de operator brengen. In het nieuwe magazijn van maar liefst 20.000 m² komt een AutoStore met een capaciteit van maar liefst 200.000 bakken. Er komen ook drie 3 automatische inpakmachines. Hiermee zal het bedrijf miljoenen pakjes per jaar kunnen verwerken voor honderden verschillende webshops.

“De output per vierkante meter zal nog groter zijn dan in ons huidig semi-geautomatiseerd magazijn in Nieuwegein”, zegt Jeroen Dekker Managing Partner bij Active Ants. Om dit te bereiken heeft Active Ants haar eigen warehouse software nog verder doorontwikkeld, zal er een nieuwe manier van orderpicken met de AutoStore worden geïntroduceerd en zal er gebruik gemaakt worden van verschillende robot technologieën en artificiële Intelligentie.

AutoStore

Ter vergelijking: Active Ants heeft vandaag een AutoStore van 64.000 bakken in Nieuwegein, de grootste installatie van dat type in de Benelux. Volgend jaar wordt het uitgebreid naar 80.000 bakken. Dan zal de maximale capaciteit van de site bereikt zijn. Daarom wordt die tweede, grotere site ontwikkeld.

Vorige maand nam Active Ants concurrent MCS fulfilment uit Etten Leur over. “Het is geen toeval dat we nu een pand huren in Roosendaal op nog geen 12 kilometer van de sites van MCS. Die activiteiten verhuizen naar het nieuwe pand.”, voegt Dekker toe.

Zeer late cut-off tijd

Active Ants groeit snel, onder meer omdat het dankzij de AutoStore een cut-off tijd tot 23.59 uur kan garanderen. In de meeste gevallen (96%) ontvangen de consumenten nog de volgende dag hun bestelling in Nederland en België. Ook voor leveringen in Duitsland is Next Day mogelijk. Het bedrijf is sinds mei 2018 een onderdeel van de bpost group (die 64% van de aandelen bezit) en het wordt geleid door de oprichters en mede-eigenaren Jeroen Dekker en Jean Lahaye. Er werken 350 mensen bij Active Ants.