Active Ants (Nieuwegein), een Nederlandse e-fulfilmentbedrijf waarin bpost een meerderheidsparticipatie heeft, neemt zijn sectorgenoot MCS Fulfilment (Etten-Leur) over. Beide bedrijven zijn gekend voor hun late ‘cut off’-tijd. Bij MCS werken ongeveer 100 mensen. Bij Active Ants zijn het er ongeveer 250. Bpost verstevigt met deze transactie haar positie in de Nederlandse e-commerce logistiek.

De transactie is effectief sinds 1 oktober. Naast alle 100 medewerkers, neemt Active Ants drie panden en 60 klanten van MCS over. Managing partners Jeroen Reedijk en Guus Munnik blijven werkzaam als directeuren bij Active Ants.

MCS mikt vooral op kleine tot middelgrote webwinkels. Volgens een persbericht wilden de oprichters het bedrijf gezond en winstgevend laten groeien, en moest het hiervoor een zekere schaal hebben. Daarom zocht het aansluiting bij een grotere partij. “Wij wilden een volgende stap maken in automatisering en efficiëntie, en kunnen voordeel halen bij een partij die daar al een stap verder in is”, aldus Reedijk.

Active Ants, dat dankzij het AutoStore-systeem zeer ver staat op het gebied van automatisering, vergroot met deze overname zijn marktaandeel in Nederland. Volgens managing partner Jeroen Dekker passen de klanten, de bedrijfscultuur en de mensen van MCS goed bij Active Ants. “Wij verwachten daarom dat een integratie soepel zal verlopen en dat we snel het voordeel zullen zien van het combineren van onze krachten”, stelt hij.

Sterk geautomatiseerd

Beide bedrijven hebben een late ‘cut off’-tijd. Bij MCS is dat 23:50 uur voor Nederland en 22:00 voor België. Bij Active Ants is dat 23:59 voor beide landen. Dat betekent dat bestellingen die voor middernacht binnenkomen, ’s anderendaags in Nederland en België worden geleverd. Hiervoor gebruikt Active Ants een AutoStore. Dat is een geautomatiseerd opslagsysteem met 64.000 voorraadbakken waarop verschillende robots rijden voor de orderverzameling.

Meer marktaandeel

bpost is sinds mei 2018 meerderheidsaandeelhouder van Active Ants. Eerder nam de Belgische groep in Nederland Leen Menken (logistiek voor gekoelde en food-producten), Dynalogic (‘personalized logistics’ zoals tweemansleveringen) en De Buren (onbemande afhaalpunten) over.