De Nederlandse retailer Action beslist om zijn eerste distributiecentrum buiten Nederland in Frankrijk te openen. In Moissy, nabij Parijs, wordt een gebouw van ruim 70.000 m² neergezet om de verwachte groei bij onze zuiderburen aan te kunnen.

Action, een van oorsprong Nederlands bedrijf maar inmiddels in handen van de Britse private equity 3i, bevoorraadt momenteel zijn winkels in de Benelux, Duitsland en Frankrijk vanuit distributiecentra in Zwaagdijk (Noord Holland) en Echt-Susteren (Zuid Limburg). Dat laatste – 73.000 m² groot – is er medio vorig jaar gekomen omdat Zwaagdijk (inmiddels nochtans 100.000 m²) te klein was geworden en de afstanden tot de nieuwe winkels in België, Duitsland en Frankrijk te groot werd.

Voor de bouw van het tweede DC overwoog om in Belgisch Limburg te investeren, maar uiteindelijk werd gekozen voor Nederlands Limburg. Alle 580 winkels in Europa worden momenteel dus vanuit de twee Nederlandse warehouses bevoorraad. Nu komt er in Frankrijk een derde distributiecentrum bij.

Groei in Frankrijk

Action telt vandaag een 75-tal winkels in Frankrijk, maar dat aantal moet snel groeien. Dat zou wel eens sneller kunnen gaan dan gedacht: er zijn onbevestigde geruchten dat de Nederlandse retailer 60 winkels wil overnemen van de noodlijdende keten van La Halle (die er 620 heeft en al enkele tientallen heeft moeten sluiten).

De totale omzet van Action is in 2014 met 30% gegroeid naar 1,5 miljard euro. In Nederland bedroeg die iets meer dan 1 miljard, in België 292 miljoen, in Duitsland 82 miljoen en in Frankrijk 90 miljoen. Deze groei is gerealiseerd door zowel de bestaande winkels als door de opening van nieuwe winkels. In 2014 is Action met 21 winkels gegroeid in Nederland, 25 in België, 23 in Duitsland en 39 in Frankrijk.

XXL-gebouwen

In Frankrijk wil Action een versnelling hoger schakelen, en het logistieke apparaat moet kunnen volgen. Daarom werd zopas een deal gesloten tussen de retailketen en vastgoedontwikkelaar Prologis voor de bouw van distributiecentrum op het Parc Prologis Moissy 2, op zo’n 50 km ten Zuidoosten van de Franse hoodstad.  Deze logistieke zone van 60 hectare (een voormalige site van PSA Peugeot-Citroën) is gericht op zeer grootschalige logistieke projecten, met gebouwen van 30.000 tot 100.000 m².

“Deze XXL-gebouwen zijn onder andere bestemd voor de e-commerce, grote retailers, industriëlen en grote logistieke dienstverleners,” aldus François Rispe, algemeen directeur van Prologis voor Zuid-Europa.

Vanuit Moissy zullen zowel bestaande als nieuw te openen winkels in Frankrijk bevoorraad worden. Voor Action wordt een gebouw van 71.000 m² neergezet, onderverdeeld in 12 cellen. Begin volgend jaar worden de eerste acht cellen opgeleverd, de vier andere medio 2017.

Dat de retailsector – en zeker ook de e-commerce – steeds grotere distributiecentra gebruikt (XXL-warehouses worden stilaan de norm in Europa) is geen goed nieuws voor België omdat er – zeker in Vlaanderen -  een tekort aan terreinen heerst aangepast aan grootschalige logistieke projecten.