De AB InBev-brouwerij in Jupille brouwt binnenkort geen Stella Artois meer voor de Amerikaanse markt. 29 vaste jobs en 58 tijdelijke verdwijnen. “De brouwerij is te onbetrouwbaar geworden door stakingen”, klinkt het bij het bedrijf.

AB InBev verhuist de Amerikaanse Stella-productie eind dit jaar naar zijn brouwerij in het Amerikaanse St. Louis. De multinational haalt milieuredenen aan - de verhuizing moet jaarlijks 7.000 ton CO2  besparen -, maar een andere belangrijke reden zijn de stakingen de voorbije jaren in Jupille. ‘De voorbije vier jaar waren er in Jupille minstens 30 stakingsdagen’, zegt woordvoerder Laure Stuyck. ‘De brouwerij is onvoldoende betrouwbaar. De productiviteit in Jupille ligt 15 procent lager dan die in Leuven.’

Vraag is of de brouwerij nog meer werkgelegenheid dreigt kwijt te spelen, nu het hoofdkwartier vindt dat ze niet betrouwbaar genoeg is. In de krant De Tijd zegt Laure Stuyck daarover: “Zo moet je dat niet opvatten. Luik grijpt te snel naar het stakingswapen en te weinig naar sociaal overleg. Als de brouwerij betrouwbaarder wordt, sluiten we niet uit dat er opnieuw productie bijkomt.” De brouwerij in Leuven is sowieso niet in gevaar: daar is het sociaal klimaat volgens AB InBev helemaal anders.