Verlinvest, de investeringsmaatschappij van de AB InBev-familie, en JamJar, het investeringsfonds van de voormalig oprichters van innocent drinks, nemen beiden een minderheidsbelang in Tony’s Chocolonely. Hoeveel de transacties gekost hebben, is voorlopig onduidelijk. 

Twee weken geleden kondigden we nog aan dat de AB InBev-familie, via zijn investeringsmaatschappij Verlinvest, een minderheidsbelang wou nemen in Tony’s Chocolonely, iets wat bij deze dan ook gebeurd is. Daarnaast nam ook JamJar, het investeringsfonds van de voormalige oprichters van innocent drinks, een minderheidsbelang in het bekende chocolademerk. Hoeveel de transacties gekost hebben is niet duidelijk.

“Dankzij deze financiële injectie zullen we sneller onze doelstelling realiseren om alle chocolade wereldwijd 100% slaafvrij te maken. Daarvoor is het belangrijk dat we internationaal verder kunnen groeien en steeds meer mensen – cacaoboeren, consumenten, retailers, andere chocoladebedrijven en overheden – kunnen betrekken bij onze missie”, vertelt Henk Jan Beltman, chief chocolate officer van Tony’s Chocolonely. 

Het Nederlandse chocoladebedrijf, dat 15 jaar geleden opgericht werd door journalisten om de misstanden in de chocoladeindustrie te ontmaskeren en te veranderen, heeft de afgelopen jaren een flinke groei laten zien en is inmiddels in Nederland marktleider in chocoladerepen. Dankzij deze investering van JamJar en Verlinvest wil Tony’s Chocolonely zijn internationale uitrol verderzetten en tegelijk ook het Tony’s Chocolonely Chocolate Circus in Zaandam ontwikkelen. Met deze fabriek, dat meteen ook een bezoekerscentrum met achtbaan is, verwacht Tony’s Chocolonely 500.000 chocofans per jaar te ontvangen om zo nog meer mensen het besef bij te brengen dat de chocolade-industrie ongelijk verdeeld is. 

Concreet treden Ben Black van Verlinvest en Adam Balon van Jamjar na goedkeuring van de investering door de ACM toe tot de raad van commissarissen van Tony’s Chocolonely. Na hun toetreden blijft 51% van de stemrechten in handen van Henk Jan Beltman. Naast Verlinvest en JamJar behouden Maurice Dekkers (oprichter Keuringsdienst van Waarde) en Eveline Raymans (voormalig managing director Tony’s Chocolonely) hun aandeel in Tony’s Chocolonely. Ook blijft 15% van het bedrijf in handen van Team Tony’s. 

Ter herinnering, Verlinvest heeft onder andere een belang in Oatly en Vita Coco een track record op het gebied van duurzame consumentenmerken.