ZX Ventures, de innovatietak van AB InBev, investeert in het Amerikaanse Protes. Dat bedrijf ontwikkelt een systeem om snacks zoals chips en popcorn te maken van de graanresten die achterblijven na het brouwen van bier. Dat schrijft De Tijd.

ZX Ventures gaat geld pompen in het Amerikaanse Protes, een bedrijf dat sinds 2013 proteïnerijke chips en popcorn maakt met weinig calorieën. Oorspronkelijk waren de producten vooral bedoeld voor bodybuilders door de hoge concentratie aan eiwitten, maar nu wil Protes haar klantenbestand uitbreiden. De Amerikaanse start-up is momenteel bezig met de ontwikkeling van een systeem om versnaperingen te produceren van het overgebleven graanafval na het brouwen van bier. “Dat afval wordt momenteel hergebruikt als veevoer, maar dankzij de nieuwe technologie kunnen we het omvormen tot een product met een hogere marge”, verklaart Krik Angacian, medeoprichter van Protes, aan persbureau Bloomberg. Hij voegt er trouwens aan toe dat de eerste nieuwe producten tegen begin 2020 op de markt zouden komen. De producten van Protes zijn inmiddels beschikbaar in 10.000 Amerikaanse winkels.

ZX Ventures investeert voornamelijk in artisanale brouwers en technologie, goed voor ondertussen 50 bedrijven waaronder Hoegaarden en Tripel Karmeliet. Maar ook technologische bedrijven met de recent gekochte website RateBeer en Master of Malt, een online platform om whisky te bestellen, zo weet De Tijd.

Het is trouwens niet de eerste keer dat ABInBev resten uit het brouwproces gebruikt om producten te maken. Zo lanceerde de biergigant in 2017 al zijn eigen drankje Canvas op basis van bierresten.     

Erwin Vandenbosch