Biergigant AB InBev en de Lokerse matrassenproducent Somnis Bedding gaan samen mondmaskers maken. Per jaar kunnen er tot wel 30 miljoen stuks geproduceerd worden. Een deel daarvan is bedoeld voor het personeel van de bierbrouwer.

In deze coronatijden is het al mondmaskers wat de klok slaat. Daarom zijn de Leuvense bierbrouwer AB InBev en de matrassenproducent Somnis Bedding gestart met een eigen productielijn. Het Lokerse bedrijf speelde al sinds het begin van de coronacrisis met het idee en ging daarom op zoek naar een afnemer. Uiteindelijk sloeg de matrassenproducent de handen in elkaar met AB InBev dat nog op zoek was naar mondmaskers voor zijn medewerkers in al zijn 32 Europese brouwerijen en depots. Dat de matrassenproducent nu ook mondmaskers gaat produceren is niet erg verrassend aangezien het productieproces van matrassen en mondmaskers erg gelijklopend is. Zowel de ondervliezen van matrassen als de mondmaskers worden gemaakt op basis van dezelfde grondstof. 

De productie van de mondmaskers vindt plaats in de fabriek van van Somnis Bedding en is mogelijk dankzij een nieuwe machine die werd aangekocht door AB InBev. In totaal kan de machine tot 30 miljoen stuks per jaar produceren. “Wij hebben er 250.000 per maand nodig. De eerste 300.000 worden geleverd aan de cafés die bier van ons afnemen”, vertelt een woordvoerder van AB InBev aan De Standaard. De overige wil Somnis Bedding aan andere partijen verkopen, al zal het daarvoor wel de handen in elkaar moeten slaan met aanbieders van ziekenhuismateriaal aangezien mondmaskers meestal onderdeel zijn van een groter pakket. “We staan open voor partnerships met zorginstellingen of de overheid. Als er opeens grote nood is aan veel maskers, zijn wij perfect in staat om snel op te schalen”, vertelt Ivan Van Duysen, CEO van Somnis Bedding aan De Standaard. 

De nieuwe productielijn heeft wel af te rekenen met de nodige concurrentie uit het buitenland, meer bepaald Azië waar het dragen van mondmaskers al voor de crisis was ingeburgerd. Zo raakte deze week bekend dat de ruim 30 miljoen Chinese mondmaskers die de regering had besteld eindelijk zijn geleverd. Toch ziet de topman van Somnis Bedding daar geen graten in en benadrukt hij dat de Belgische maskers qua prijs concurreren met andere Aziatische maskers van dezelfde kwaliteit.