Bierbrouwer AB Inbev overweegt de gedeelteljke verkoop van zijn Amerikaanse blikkenafdeling en bottelarij, meldt persagentschap Reuters. De Belgisch-Braziliaanse brouwer wil zo zijn schulden afbouwen.

AB InBev 'bekijkt de opties' voor zijn Amerikaanse bedrijfstak die bier verpakt in blikjes en flesjes, aldus Reuters. Het bedrijf achter onder meer de bieren Budweiser, Stella Artois en Corona zou Deutsche Bank onder de arm hebben genomen om te bekijken of een gedeeltelijk verkoop mogelijk is of dat het een joint venture kan oprichten voor de verpakkingsafdeling.

Met de gedeeltelijke verkoop zou AB Inbev meer kunnen focussen op het bier brouwen zelf. Maar nog veel belangrijker is dat de schuldenberg zou krimpen. De operatie kan het bedrijf volgens Reuters 5 tot 6 miljard dollar opleveren. AB InBev heeft zo'n 100 miljard dollar schulden. Die zijn een erfenis van de megasprong die de brouwer in 2016 maakte door zijn grootste rivaal SABMiller over te nemen. 

AB InBev is sindsdien met nog grotere voorsprong de grootste brouwer ter wereld, maar de schuldenberg is wel 4,6 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda). Het wil die schuldratio terugbrengen naar factor 2. Om dat mogelijk te maken, halveerde het het dividend voor het voorbije boekjaar. In de zomer verkocht AB InBev zijn Australische activiteiten voor 10 miljard dollar. Door zijn Aziatische afdeling in september naar de beurs te brengen, zamelde het bedrijf nog eens 4,5 miljard dollar in.