Er zijn nog meer salmonella-besmettingen door de salmonella-besmetting in de fabriek van Ferrero in Aarlen, meldt het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Er loopt intussen een gerechtelijk onderzoek.

Nadat gisteren bekend werd dat er een gerechtelijk onderzoek gevoerd wordt naar de fabriek van Ferrero in Aarlen, meldt ECDC dat er extra besmettingen met Salmonella zijn. Vorige week was er volgens de Europese autoriteiten sprake van 105 gevallen die met zekerheid aan de besmetting in de fabriek in Aarlen konden worden gelinkt. Nu zijn dat er 119, verspreid over 9 landen van de Europese Unie (België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden) en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn er ook nog 31 gevallen die ‘waarschijnlijk’ aan de Belgische fabriek gelinkt zijn. “De meeste gevallen zijn kinderen onder de 10 jaar, en velen worden in het ziekenhuis opgenomen”, stelt het Europese gezondheidsinstituut.

De ECDC geeft ook meer informatie over waar de besmetting vandaan komt. De organisatie heeft het over de ontdekking van Salmonella Typhimurium in een karnemelktank. “Het bedrijf heeft enkele hygiënemaatregelen genomen en verhoogde de bemonstering en het testen van de producten en de verwerkingsomgeving. Na een negatieve salmonellatest heeft het de chocoladeproducten vervolgens in heel Europa en wereldwijd gedistribueerd.”

Experten van ECDC en de Europese voedselveiligheidsautoritiet EFSA vragen dat er meer onderzoek komt in Aarlen om oorzaak en timing van de besmetting te bepalen. Het Federale Voedselagentschap trok de vergunning van de fabriek tijdelijk in. De vakbonden melden dat het filiaal ook volgende week zou dicht blijven.