77% van de Belgen wil het dragen van een mondmasker verplicht maken  in de supermarkt. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en de ULB, waar 27.000 mensen aan deelnamen.

Steeds meer mensen willen in vergelijking met een maand geleden een mondmasker in verschillende situaties verplicht maken. 77% van de klanten wil een mondmasker verplicht maken, vorige maand was dat nog 61%. Bij het supermarktpersoneel wil 83% een verplicht mondmaskers in de winkel. Ook in andere winkels zijn meer respondenten voorstander van een masker voor klanten (van 55 naar 70%) en voor personeel (van 67 naar 76%). Alleen in de werkcontext en op straat is er geen stijging.

Virologen schreven vorige week een open brief waarin ze benadrukten dat het dragen van een mondmasker verplicht zou moeten gemaakt worden in supermarkten. De regering besliste enkele dagen ervoor dat mondmaskers niet verplicht werden, omdat “er geen draagvlak voor is.” De cijfers zien er steeds beter en dan begrijpen mensen niet waarom een mondmasker zou moeten verplicht worden, klonk het. Nochtans blijkt de bereidheid voor het verplicht maken in winkels wel groot.