2 op 3 Belgische voedingsbedrijven zijn er slecht aan toe  en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap. Dat blijkt uit een studie van Fevia, die werd uitgevoerd door Graydon. De sectorfederatie trekt daarom aan de alarmbel.

Met de schokbestendigheidsscore berekent Graydon in welke mate een onderneming één of meerdere schokken kan opvangen. Voor de drank- en voedingssector blijkt dat 87% van ondernemingen voor de coronacrisis zeer gezond was. Vandaag zijn 66% van de Belgische voedingsbedrijven onvoldoende schokbestendig. Voor 40% van de ondernemingen is de situatie vandaag ronduit precair. De oorzaken van deze situatie zijn gekend: de oorlog in Oekraïne en de talloze kostenexplosies voor grondstoffen, energie en lonen. “Door een gebrek aan reserves – die door de opeenvolgende crisissen zijn opgesoupeerd - zouden die bedrijven in ademnood kunnen komen in geval van een nieuwe schok. Aangezien 97% van de Belgische voedingsbedrijven kmo’s zijn (met minder dan 100 werknemers), blijken vooral zij het meest in gevaar”, klinkt het in de studie.