De directieraad van FNG maakt gebruik van de procedure van gerechtelijke reorganisatie om haar Belgische activiteiten te reorganiseren. Eén vierde van het personeel van de groep ziet zijn job bedreigd, maximaal 47 winkels over verschillende Belgische merken gaan dicht.

FNG zit in moeilijke papieren en trekt aan de noodrem. Het bedrijf achter onder meer Brantano en Fred&Ginger heeft een herstelplan klaar waarin maximaal 30 winkels van de formules Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion en alle 17 winkels van Fred&Ginger en Ginger gesloten worden. Het plan zal ook leiden tot een herstructurering van het hoofdkantoor in Mechelen. In het distributiecentrum in Erembodegem blijven alle banen behouden. Deze intentie tot collectief ontslag kan leiden tot het ontslag van maximaal 287 medewerkers ofwel ongeveer 25% van het personeelsbestand van FNG in België. “Deze sluitingen zouden het mogelijk moeten maken om de rendabiliteit van de Belgische activiteiten te verhogen en zoveel mogelijk werkgelegenheid te vrijwaren”, aldus het persbericht.

Yves Pollé, CEO ad interim: “We begrijpen heel goed dat deze aankondiging hard aankomt bij onze medewerkers. Deze maatregelen zijn moeilijk en pijnlijk, maar noodzakelijk om nieuwe financiële middelen voor de groep te vinden en het hoofd te bieden aan de huidige en toekomstige uitdagingen. Door de focus te leggen op de sterktes van het bedrijf en te streven naar een meer efficiënte organisatie, willen wij onze medewerkers een realistische toekomst voor het bedrijf bieden en een belangrijke modespeler blijven.” 

Volgens Pierre-Alexandre Billiet, ceo van Gondola, is de aankondiging van het nieuws geen enorm grote verrassing. Hij voorziet meerdere golven van ontslagen bij FNG. "Hoe kan een groep zo snel groeien als FNG, met vorig jaar nog de overname van de Zweedse e-commerce speler Ellos Group, als de totaliteit van de markt stil ligt? De overname van Brantano vier jaar geleden was de druppel te veel: het was een perfect financiële consolidatie, maar in werkelijkheid waren de winkels van Brantano al te ver weg gezakt. De ontslagen en sluitingen die vandaag aangekondigd worden, vallen licht uit in vergelijking met de problemen met FNG. Ze hebben enorm veel schulden. Wellicht komen er nog steunmaatregelen voor bedrijven zoals FNG, maar die nemen de problemen die er zijn niet weg."