140 jobs zijn in gevaar bij schoenenketens Sacha en Manfield in België. De Belgische takken werden midden juli failliet verklaard, waardoor alle vestigingen in ons land sindsdien gesloten zijn. Al zou er wel een doorstart komen onder de Termeer Groep, de Nederlandse moederholding van Sacha en Manfield.

De afgelopen weken was het al FNG wat de klok sloeg. Daardoor ging het nieuws dat Mayfair International Shoefashion, de firma boven de Belgische winkels van Sacha en Manfield, failliet was verklaard stilletjes op in de massa. Sinds het faillissement werd uitgesproken op 14 juli, zijn alle 17 Belgische winkels dicht. In totaal worden zo’n 140 jobs bedreigd. 

Dat het zover is kunnen komen, is volgens Cecile Termeer, van de moederholding Termeer Groep, niet helemaal verrassend: “De retailmarkt in België verkeert al jaren in zwaar weer. De markt staat onder druk van opkomende e-commerce, waardoor de vraag naar fysieke retail afneemt”, verklaart ze. “De schoenenbranche is relatief gezien een van de hardst geraakte branches. Daarbovenop heeft de coronacrisis met de bijbehorende maatregelen voor dermate uitdagende marktomstandigheden gezorgd dat het in België noodzakelijk is de kostenstructuur van fysieke retailactiviteiten grondig te bekijken.”

Toch is er licht aan het einde van de tunnel: zo werd 3 dagen na het faillissement een principeakkoord bereikt over een mogelijke doorstart met de aandeelhouders van de Termeer Groep. Daardoor zouden de Belgische winkels van Sacha en Manfield alsnog open kunnen blijven, al is het nog niet duidelijk om hoeveel winkels het precies gaat en hoeveel werknemers er zo gered kunnen worden. 

Niet alle winkels en merken van de holding zijn trouwens getroffen. De Nederlandse winkels en webshops van Sacha en Manfield blijven buiten schot. Daarnaast valt het kledingmerk Sissy-Boy, dat eveneens actief is ons land, buiten het faillissement.