Colruyt Group heeft een nieuwe vestiging van haar buurtwinkelconcept Okay Compact geopend in het centrum van Antwerpen. Het is een kleine Okay-winkel die volledig aangepast is aan de stadsomgeving in oppervlakte, assortiment, winkelindeling en openingsuren.

Hoewel de nieuwe Okay Compact al de derde winkel van de formule is in ons land, bleef het concept tot nu toe onder de radar. Colruyt opende al in 2012 de eerste Okay Compact in Elsene en ook in Luik is er al even een winkel van de formule, maar de winkels werden niet te veel in de kijker gezet omdat het om een test ging. Officieel gaat het nog altijd om een test, maar is het duidelijk dat Okay Compact die fase stilaan overstijgt. Fabrice Gobbato, de nieuwe baas van Okay, wist ons immers te vertellen dat er eind juli al een vierde winkel opent in Antwerpen en ook voor Gent zouden er plannen zijn.

Stadswinkel zonder parking Okay Compact is in de eerste plaats een stadswinkel. Waar een normale Okay zich doorgaans buiten het stadscentrum bevindt en over een grote parking beschikt, is de nieuwe winkel er één in het centrum van Antwerpen (in de Boudewijnsstraat, 'aan de voet van de Beltoren') zonder parkeerplaatsen. OKay Compact richt zich op mensen die in de buurt wonen of werken, en dus te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets naar de winkel komen. Dat kan ook op zondag, want dan is de supermarkt tot 13u open.  

Kleine winkel, breed assortiment

Een stads- of buurtwinkel wil zeggen een kleine winkel. Met zijn 400 vierkante meter (verkoopoppervlakte) is deze Okay Compact dan ook een kleine versie van een klassieke Okay. Maar op die beperkte oppervlakte biedt de winkel toch een ruim assortiment in food van zo’n 3.000 referenties aan. “Het is een breed, maar geen diep assortiment”, vertelt Fabrice Gobbato. Er zijn keuzes gemaakt in het assortiment op basis van het aankoopgedrag van klanten in andere Okay-winkels. Dat was nodig omdat de plaats beperkt is, maar geeft ook het voordeel dat keuzestress zo vermeden wordt voor de klant.

Focus op vers De Okay-stijl is vanzelfsprekend aanwezig in de winkel, maar het concept werd wel aangepast aan de stadsomgeving en het gebouw. Zo zijn de rekken laag en de gangen breed, om lucht te geven aan de winkel, en vind je hier winkelmandjes in plaats van -karretjes. Ook de kassa’s, waar nog altijd overgeladen wordt, zijn daar aan aangepast. Een opvallende verandering is de koelruimte: hier geen grote frigo à la Colruyt, maar een geïsoleerde kamer met luchtgordijn waar het 12 graden is. Hier vind je de verse groenten en fruit (die overigens veel plaats krijgen). De overige koelproducten (yoghurt, kaas, etc.) zitten achter koelkastdeuren. “De technieken van een echte koelkamer nemen te veel plaats in voor in een stadswinkel”, verklaart Jan Van Holsbeke (regioverantwoordelijk Okay). Naast de gekoelde “freshmart” voorziet Okay Compact ook veel ruimte voor dagvers brood.

Laagste prijzen van de buurt

Met Okay Compact betreedt Colruyt nieuw terrein. Het moet zich immers aanpassen aan bestaande gebouwen, leveren in een stadscentrum en het opent de deuren ook op zondag. Maar het scherpe prijsbeleid van Okay/Colruyt blijft ook hier van toepassing. Geen laagste prijzen-garantie hier, maar Okay Compact streeft er wel naar de goedkoopste in de buurt te zijn. Het doet dan ook aan prijsopvolging bij de Carrefour market en Proxy Delhaize om de hoek.

In dit artikel

In the picture