Ronny Schoofs, echtgenote Sarah Nijs en hun medewerkers, runnen samen de gloednieuwe Eurospar te Beringen. Om te weten te komen wat deze supermarkt zo uniek maakt, kregen we van Ronny de nodige uitleg en een vakkundig gegidste rondleiding. Gondola was hier op bezoek omdat we uit verschillende bronnen, zowel van Spar zelf als van de concurrentie hadden vernomen dat deze winkel meer dan de moeite waard was. Na afloop van ons bezoek kunnen we onze bronnen enkel maar gelijk geven. 

Ronny Schoofs heeft op een boogscheut van zijn huidige locatie in de Tennisstraat 19 jaar lang een Spar gehad. Elke dag onderweg naar zijn winkel passeerde hij het 110 are groot stuk grond met daarop een klein huisje. Op de vraag of de eigenaar het niet wou verkopen, kwam er overduidelijk een positief antwoord. "En de bouw was een echte bevalling," lacht Ronny ons toe, "hij heeft negen maanden geduurd! Maar het resultaat is beter dan ik in gedachten had. Ik had het plan om deze winkel te bouwen al vijf jaar in mijn schuif liggen." 

En dat plan blinkt uit in efficiëntie. Achter elke afdeling in deze Eurospar bevinden zich de bijbehorende werkruimte, frigo's en stock met als resultaat dat het personeel nooit grote afstanden moet afleggen om de rekken bij te vullen.

Maar het uitgekiende plan dat achter deze Eurospar schuilgaat, gaat nog een paar stappen verder dan een logische indeling van de schappen ten opzichte van de werkruimtes. In deze supermarkt te Beringen worden bijvoorbeeld elke maandag de karkassen van runderen en kalveren uitgebeend en handzaam verpakt om het vlees ten slotte 10 dagen te laten rijpen. De kippen komen op hun beurt dagelijks toe, de varkens driemaal per week. 

Om dat allemaal te kunnen bolwerken heeft Ronny 13 mensen in dienst in zijn slagerij... en dan hebben we alleen nog maar over de beenhouwerij gesproken. Want ook de bereide maaltijden (tot pizza's toe, nvdr), charcuterie, kaas, desserts, voorgesneden groenten en fruit,... worden hier ter plaatse gesneden, klaargemaakt, verpakt, indien nodig begast, geëtiketteerd en ten slotte verkocht. Dat alles resulteerde het afgelopen jaar in een groei die Ronny amper kon bijbenen. De omzet schoot maar liefst met 49% de hoogte in en die groei te kunnen volgen moesten er twintig fulltimers bijkomen.

"En nu heb ik 56 werknemers in dienst en 49 jobstudenten," maakt Ronny de optelsom af... "Ik besteed nu tachtig procent van mijn tijd aan planning en personeelszaken. Nu kan ik niet meer zelf in mijn slagerij staan."

Na zijn legerdienst is Ronny als slager beginnen werken in de familiezaak om vervolgens een Spar te openen en tot slot dit project uit de grond te stampen. En hij benadrukt met een zichtbaar nostalgische blik: "Ik mis de slagerij wel." Maar deze gedreven (ex-)beenhouwer is een al even gedreven people manager. 

"De meeste zelfstandigen proberen het werk zo te organiseren en te verdelen dat ze altijd net één man te weinig hebben, om de personeelskosten te drukken. Ik begrijp dat, maar ik kies ervoor om altijd 1 à 2 man op overschot te hebben. Dat verlicht de werkdruk een beetje voor iedereen, en laat de nodige ruimte voor groei of om in te spelen op onverwachte omstandigheden." 

Naast de lovende woorden over deze winkel die ons uit de retailsector bereikten, was er nog een reden waarom we deze Eurospar graag bezochten. De volledige verlichting draait hier namelijk op LED's en werd uitgevoerd door de Nederlandse firma LEDNED. "En zij hadden nog nooit een winkel verlicht," vertelt Ronny ons tot onze verbazing, "maar iemand moet ooit de eerste zijn! En dat werden wij." 

Tot vijf minuten voor de opening draaien de LED's op 30% van hun capaciteit, meer dan voldoende om te werken en daarna op 80% om alle etiketten en producten optimaal tot hun recht te laten komen. Minuten voor de sluiting wordt diezelfde logica omgekeerd. Wij polsen meteen schoorvoetend welk prijskaartje daar dan aan vast hing... Dat bleek 160.000 euro te zijn in plaats van 35.000 voor klassieke verlichting. "Maar dat verschil heb ik op vierenhalf jaar terugverdiend," drukt Ronny ons op het hart. "Deze winkel is bruto 2800 vierkante meter groot (1200 netto, nvdr) en mijn verbruik is even hoog als in mijn oude Spar van 500 vierkante meter." 

Het hele systeem wordt op de koop toe aangestuurd door 480 zonnepanelen die instaan voor een kwart van het energieverbruik. Als u denkt dat dat al een behoorlijk ecologische inspanning is, sta ons dan toe ook de warmtepompen, zonneboilers en conveni-pack koel- en verwarmingssyteem van DAIKIN te vermelden. "En uiteraard staan er op al onze frigo's deuren," voegt Ronny daar nog aan toe, "op voorhand hadden we wel een beetje schrik dat die de vleesverkoop, die twintig procent van onze omzet bedraagt, zouden afremmen. Maar die vrees bleek gelukkig ongegrond te zijn." 

Een versmarkt was trouwens het originele idee van Ronny, een beenhouwerij, groenten & fruit en een traiteurafdeling. Maar gelukkig voor ons is het deze uit de kluiten gewassen Eurospar geworden. En wat wij hebben gedaan na ons bezoek aan de Eurospar van Beringen? Een mandje genomen en eens goed gaan winkelen. 

In dit artikel

In the picture