De meeste handelaars zijn geen voorstander van een uitbreiding van de bestaande koopzondagen. Uit een enquête van Unizo blijkt dat 72% tegen een uitbreiding is. De zondagsrust is heilig voor de zelfstandigen, zo blijkt. “Voor wie sowieso al dag en nacht bezig is met zijn zaak, is de zondag eindelijk een dag om even tot rust te komen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Unizo ondervroeg 543 kmo's in de detailhandel over de koopzondagen. 72,2 % van de ondervraagden blijkt tegen een uitbreiding van het aantal bestaande koopzondagen te zijn. Slechts 15,5% is voor. Nog opmerkelijk: zo'n 45 procent van de handelaars wil het liefst helemaal verlost zijn van de koopzondagen. Een meerderheid van 55,4% geeft aan niet mee te zullen doen als er bijkomende koopzondagen zouden worden georganiseerd. Slechts 26,7% geeft aan wel te zullen meedoen. Opvallend, ruim 8 op 10 wil minder dan 6 koopzondagen per jaar. Slechts 9% wenst 52 koopzondagen per jaar. Waarom? Voor 57% is de zondagsrust belangrijker, en 55% zegt dat de baten niet opwegen tegen de extra kosten.

“De ondernemers zijn duidelijk, een veralgemening van de zondagsopening is zeker niet aan de orde”, besluit Unizo. Voor de ondernemersorganisatie moeten zondagsopeningen beperkt worden tot de echte toeristische centra, zoals de Kust en enkele steden die veel toeristen aantrekken.