Zalando heeft zes TORU-robots besteld bij de Duitse start-up Magazino. Die had al twee exemplaren in test, die succesvol een hele reeks proeven hebben afgelegd. De robots zullen nu in het fulfilmentcenter van Lahr worden ingezet, in een omgeving waar ook mensen werken.

De TORU-robots kunnen dankzij artificiële intelligentie, 3D-camera’s en sensoren schoenendozen uit de rekken nemen en die rekken weer aanvullen. Ze verplaatsen zich autonoom. Wanneer ze mensen naderen vertragen of stoppen ze. Ze kunnen ook beslissen of ze een andere route nemen. Ze worden onder meer gebruikt om dozen te behandelen op plekken die voor mensen ergonomisch niet evident zijn, zoals de bovenste en onderste rekken.

De robots worden na acht maanden testen in een afgesloten ruimte in het magazijn van Erfurt, binnenkort ingezet in het echte logistieke proces in het distributiecentrum van Lahr. Eerst worden ze ‘getraind’ om nadien gekoppeld te worden aan het ‘warehouse management system’. Ze zullen dan effectief klantenbestellingen verwerken.

Er zijn al zo’n 80 Magazino-robots besteld, waarvan de helft nu operationeel zijn. Ze worden vandaag in Duitsland en Polen ingezet, hoofdzakelijk bij Zalando en de logistieker Fiege. Er is ook een pilootproject in België geweest. De woordvoerder van Magazino zegt niet te mogen verklappen bij  welke logistieker of schoenendistributeur dat was. “Wel mag ik u zeggen dat er momenteel gesprekken aan de gang zijn over het verdere verloop van dit dossier”.