De Brusselse gemeente Sint-gillis heeft er sinds enkele dagen een wel heel bijzonder winkelcentrum bijgekregen. Yuman is namelijk het eerste shoppingcenter dat volledig in het teken staat van duurzaamheid en een circulaire economie. 

Steeds meer ondernemers ontwikkelen nieuwe producten en diensten die focussen op duurzaamheid of een circulaire economie om het gebruik van hulpbronnen op onze planeet te beperken. Tegelijk neemt het aantal milieubewuste consumenten zienderogen toe. Toch is het aanbod aan duurzame producten en diensten momenteel nog te gefragmenteerd, waardoor klanten zich vaak nog te ver moeten verplaatsen voor hun aankopen. Vanuit die vaststelling vertrokken drie ondernemers bij de oprichting van Yuman, het eerste duurzame shoppingcentrum in België. Hun doel? Een ‘one stop shopping’ ervaring creëren die de ontwikkeling van nieuwe circulaire businessmodellen bevordert, meer lokale jobs creëert en de verplaatsingen in de stad vermindert.

Concreet vinden klanten bij Yuman duurzame en circulaire producten en diensten voor dagelijks gebruik. Onder de partners vinden we Isatio (kleding en accessoires voor vrouwen, gemaakt op basis van gerecycleerde stoffen uit de textielindustrie), Q de Bouteilles (glazen en vazen die gemaakt zijn op basis van gerecycleerde wijnflessen in Noord-Frankrijk), Clémence & Vivien (massieve, natuurlijke en biologische cosmeticaproducten), Tale Me (kleedkamers die zwangere vrouwen en kinderen tussen 0 en 6 jaar kunnen huren), Flax & Stitch (duurzame alternatieven voor verpakkingen) of Iliüi (lampen en objecten die gemaakt zijn van gerecycleerde materialen).

Dit duurzame winkelcentrum bevindt zich op de Charleroise Steenweg 123 in Sint-Gillis en strekt zich uit over een oppervlakte van 800m2. Het winkelcomplex is van maandag tot zaterdag open van 11 tot 19u. Dit jaar opent het winkelcomplex trouwens nog zijn eigen webshop.