Wouter Torfs, ceo van Schoenen Torfs, roept de overheid op om de winkels terug op 3 mei te laten openen. “Anders dreigen er catastrofes”, zei hij tijdens een webinar van Gondola.

“Ik ben bezorgd over de toestand van onze economie”, aldus Wouter Torfs tijdens de druk bijgewoonde webinar van Gondola Society. “Nu is alles nog stil, de problemen blijven onder de radar. Maar eens we terug gaan opstarten, zal duidelijk worden hoe slecht we er aan toe zijn. We hebben overbruggingskredieten en technische werkloosheid, maar dat neemt niet weg dat er grote problemen aankomen. Ik begrijp dat de tuincentra en doe-het-zelfcentra nu open gaan, maar ik stel me een beetje de vraag of in de retail niet dezelfde regeling als voor de tuincentra mogelijk was geweest, met een beperkt aantal bezoekers tegelijk in de winkel. Ik wil de overheid vragen om de winkels op 3 mei te laten heropenen, anders gebeuren er catastrofes.”

Wouter Torfs houdt er naar eigen zeggen rekening mee dat er medewerkers bij schoenen Torfs ontslagen zullen moeten worden. "We moeten die oefening maken. We moeten de tering naar de nering zetten, dat is onvermijdelijk. Dat kan ook betekenen dat we winkels zullen moeten sluiten. Ik stel mezelf existentiële vragen, zoals iedereen.  Er komen faillissementen op ons af in de sector, dat weet iedereen." 

Schoenen Torfs maakt zich alvast klaar om de winkels te heropenen, wat ook de precieze datum zal worden. “We willen tegenover ons personeel duidelijk maken dat we bezig zijn met de toekomst en met een heropstart. Hoe beter we voorbereid zijn, hoe meer onze medewerkers bereid zullen zijn om te herbeginnen. We kopen nu mondmaskers, handschoenen en kuchschermen om klaar te zijn. We gaan met een minimumbezetting van personeel in de winkels beginnen, om het het risico te beperken. We gaan ook onze gebruikelijke service moeten herzien: in de huidige context kunnen we op dat vlak niet hetzelfde bieden.”