Eind dit jaar is Wouter Torfs niet langer de CEO van Schoenen Torfs, de schoenenmodeketen die hij zelf oprichtte. “Mijn opvolger wordt Lise Conix”, zegt hij aan Gondola.

Wouter Torfs gaat bijzondere maanden tegemoet, nu hij voor zijn afscheid staat als CEO van de schoenenwinkeleketen. Eind dit jaar zwaait hij af, vanaf 1 januari neemt zijn opvolger het over. Die naam wordt pas officieel bekend gemaakt in de zomer, maar tegenover Gondola bevestigt hij dat zijn nicht Lise Conix het van hem overneemt. Zij is vandaag marketing directeur bij het bedrijf. “Haar naam is al intern gecommuniceerd, de raad van bestuur en de aandeelhouders hebben het ook al goedgekeurd”, zegt hij. “Ze is iemand die gepokt en gemazeld is in het bedrijf en vanuit haar achtergrond als marketeer heel goed geplaatst is om Schoenen Torfs te leiden. Maar meer wil ik er op dit moment niet over zeggen, de officiële communicatie volgt later.”

U wordt de voorzitter van het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Hoe bent u bij hen beland?

Ik kreeg twee of drie maanden geleden de vraag of ik voorzitter wou worden. Ik heb er toch even moeten over nadenken. Ik heb me wat verdiept in wat het CAW doet en waar het voor staat en daarna besloten dat ik er wou voor gaan. Ik ben altijd een sociaal bewogen ondernemer geweest en dit was iets waar ik me wou voor engageren. Het lag al langer vast dat ik als CEO zou stoppen eens ik 65 zou worden. 

Wat kan u bijbrengen aan het CAW?

Een blik van buitenaf, vooral. Ik stel vragen die zij zelf vaak al lang niet meer stellen, omdat ze voor hen te evident geworden zijn. Ik denk dat ik er ook kan voor zorgen dat het CAW meer naamsbekendheid krijgt. Toen ik tegen vrienden en kennissen zei wat ik zou gaan doen, vroegen ze mij bijna steevast wat CAW is. Sommigen dachten dat de ‘C’ voor ‘Christelijk’ stond. Op dat vlak is er wel wat werk aan de winkel. Het is mijn bedoeling er een sterk merk van te maken en nog veel meer klanten aan te trekken. Ik denk ook dat ik hen op vlak van human ressources iets kan bijbrengen. Met Schoenen Torfs zijn we tien keer tot ‘Beste Werkgever’ uitgeroepen.

De overstap betekent ook het afscheid van uw levenswerk.

Ja, maar ik blijf wel een heel betrokken aandeelhouder  en bestuurslid. Ik kijk met heel veel dankbaarheid en trots terug naar wat we gerealiseerd hebben. We zijn gestart als een bedrijf met 8 miljoen euro omzet, vandaag zitten we aan een omzet van 150 miljoen euro. Die groei hebben we gerealiseerd terwijl we goed zorgden voor ons personeel. Die twee hebben elkaar versterkt. We hebben dat gedaan in een sector die het de voorbije jaren moeilijk gehad heeft. De voorbije maanden hebben we het gelukkig opnieuw beter. 2021 was goed voor ons, 2022 is tot dusver ook goed geweest. Het goede weer is een zegen voor de modesector, net als het feit dat er opnieuw communie- en lentefeesten zijn. Al hou ik wel mijn hart vast voor wat er nog op ons afkomt door de oorlog en de inflatie die historisch hoog is.

Schoenen Torfs is klaar voor de toekomst?

Ik denk het wel. We hebben ervoor gezorgd dat Schoenen Torfs een sterke omnichannelspeler is, waarbij website en winkels elkaar aanvullen in plaats van met elkaar te concurreren. We hebben getoond dat we in het huidige retaillandschap relevant zijn en dat we gewapend zijn voor de toekomst. Ik hou op korte termijn wel een beetje mijn hart vast voor de onzekere conjunctuur en het consumentenvertrouwen dat achteruit gaat.